2019 summerat

2019 summerat

Innehåller annonslänkar för Komplett kreditkort, Compricer, Fortum och p.f.c.

Jag har gått igenom 2019 för att se hur mycket pengar alla mina sparknep har genererat. Skriver längre ner om hur mycket jag tjänat på återbäring, undersökningar och kreditkortet år 2019. Men nu är det dags att berätta om hur jag sparat pengar på att sänka mina fasta kostnader.

Fasta kostnader

En gång om året (minst) är det bra att se över alla fasta kostnader. Hur mycket betalar du för bredbandet? Ring och stressa dem lite och säg att du funderar på att säga upp så kommer du få alla möjliga bra erbjudanden.
Sen gör du samma sak med el, försäkringar, bolån och telefonabonnemang.

Om du inte får bra erbjudanden kan du också helt byta leverantör. Det beror helt på hur mycket krångel du orkar med för att sänka kostnaderna och hur mycket det är värt för just dig.

Finns en del jämförelsetjänster man kan använda.

Ringde Comhem och fick ner bredbandet med 200 kr per månad = 2000 kr insparat (gjorde detta i februari = 10 månader gånger 200 kr).

Jämför bilförsäkringar hos Compricer jag bytte till trafikförsäkring från halvförsäkring då min bil ändå är så gammal.

Jämför el-abonnemang hos Compricer bytte till Fortum nu i december så blir att jag sparar in 1116 kr först nästa år.

Jämför hemförsäkring hos Compricer bytte till Icabanken i augusti.

Compricer bolån sänkte min ränta med 0,2 % = 2053 kr insparat på 9 månader. (2739 kr på ett år). Behövde inte byta bank utan räckte med att jag berättade vad jag kunde få på annat håll efter att ha jämfört.

Jag bytte både bilförsäkring och hemförsäkring samtidigt och det sparade mig 2857 kr per år men då jag gjorde det i augusti blev det endast 4 månader och därmed 952 kr insparat. Det mesta var dock bilförsäkringen då jag som sagt gick från halvförsäkring till trafikförsäkring.

Totalt insparat fasta utgifter 2019: 5005 kr

Fundera också på hur många av Netflix, HBO, Storytel, tidningsprenumerationer, Cmore etc du behöver. Även om du kommer fram till att du vill behålla allt, så kan jag skvallra om att när jag till exempel ville säga upp mitt telefonabonnemang så sänkte de priset nästan hur mycket som helst. Men jag behöver inte både privat och jobbtelefon oavsett hur billigt de än erbjöd. Samma sak när jag sa upp min photoshop-prenumeration för att jag sålt min kamera så erbjöd de att sänka priset direkt. Så vågar ni testa säga upp sånt ni har för att sänka priserna så tror jag att ni kan tjäna på det!

Kreditkort

Jag hade handelsbankens allkort som kostade 360 kr per år. Det gav en bonus på 40 kr för varje 20.000 jag handlade. Med andra ord 0,2 % bonus.
Jag bytte till Komplett kreditkort som gav mig 2 % bonus på internetköp och 1 % bonus på övriga köp samt som kostade 0 kr. Observera att jag alltså gick från ett kreditkort till ett annat kreditkort men med bättre villkor. Om du inte haft kreditkort innan är det inte säkert att det är en god idé för just dig att skaffa ett kreditkort. Du kanske bara kommer handla för mer pengar än du har. Då är det absolut inte värt att ens överväga. Jag själv har alltid haft kreditkort i mitt vuxna liv då det varit nödvändigt i jobbet med utlägg för resor och annat. Jag har därför varit tvungen att lära mig hantera kreditkort. Jag sätter alltid in extra pengar på kortet. På så sätt att är räkningen på 5000 kr så sätter jag in 10.000 kr. På så sätt hamnar jag inte efter i ekonomin och börjar handla för pengar jag inte har. Om du känner minsta tveksamhet inför ansvaret kring att ha kreditkort. Skaffa inte det! Bonusen är inte värt det om du börjar handla mer på kredit.

Sen jag bytte kortet har jag fått 851 kr i bonus. Hade jag istället haft 0,2 % bonus via allkortet hade jag haft 160 kr i bonus men en avgift på 360 kr och därmed gått back 200 kr. Totalt har jag därför sparat 1051 kr på att byta kreditkort.

Som sagt, skaffa inte kreditkort om ni inte känner att ni har bra koll på ekonomin och är säkra på att ni inte kommer luras av att ha kredit att kunna handla för. Det är också viktigt att betänka att kreditkorten belastar ens kreditvärdighet, det vill säga att det räknas in som en skuld när banken bedömer om ni ska få lånelöfte och hur stort det ska bli.

Det finns bra debetkort också, det vill säga kort du inte kan handla på kredit med. Dessa har ingen bonus, men andra fördelar. P.F.C. till exempel är väldigt populärt och helt kostnadsfritt. Om detta intresserar dig kan du läsa mer om debetkort här.

Oavsett vad du än läser om olika kort eller andra tjänster som någon tipsar om, tänk alltid igenom själv vad som passar just dig, för vi är alla olika.

Återbäring

Jag har redan berättat om hur det gick med pengar intjänade via undersökningar. Nedan har jag sammanställt de pengar jag tjänat in på återbäring. Vet du inte vad det är, kan du läsa mer här.

Cashbackshopping – 1970 kr (144 kr 2018)
Reward Network – 693 kr (hade ej denna 2018)
Refunder – 294 kr år 2019 (120 år 2018)
Mybonus – 85 kr (hade ej denna 2018)
Cashbacker – 0 kr år 2019 (175 kr 2018)

Totalt 3042 kr intjänat under 2019.

Om ni följt mig vet ni att jag inte är shoppinggalen, däremot köper jag en del mat, hundmat, apoteksvaror med mera på nätet. Testar nya tjänster såsom prenumerationer eller matkasse och på så sätt har jag kommit upp i dessa summor.

Undersökningar

Har skänkt bort allt jag tjänat på undersökningar och skrivit mer utförligt om det här. Men ni ser ändå summorna på vad ni själva skulle kunna tjäna in under ett års tid om ni gjorde lite undersökningar.

appen Swadd – 175 kr
M3Panel – 480 kr
Norstatpanel – 100 kr
totalt: 755 kr

För fler sätt att tjäna pengar kan ni kika här.

2 svar på ”2019 summerat

    1. Jag tror att de till en början skakade på huvudet och tyckte att han var snål. Sen ångrade de nog sig lite. Vad tror du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *