Kanske ditt problem inte är pengar

Kanske ditt problem inte är pengar

… kanske är ditt problem din attityd?

Det är lite intressant, för många tror att sparande och ekonomi har så mycket med siffror att göra.

Men i själva verket är de oftare så mycket annat, kunskap, vanor, psykologi, barndom etc som påverkar.

Jag pratade med en vän häromdagen om negativa personer. Och jag vill börja med att säga att såklart är alla negativa ibland, alla känslor behöver få kännas och accepteras. Men nu menar jag folk som lever med offerkoftan på konstant.

Vi pratade om ett exempel på en negativ person, som först var väldigt negativ pga att hon ville skaffa barn. Igen, helt okej att man är ledsen och mår dåligt och att det påverkar ens mående otroligt om man har den önskan och inte lyckas av olika skäl.

Hursom, hon var hela tiden avundsjuk på alla som hade barn. Sen när hon väl fick barn så var hon avundsjuk på alla utan barn ”ni har det så lätt, ni får ju sova hela nätterna”.

Såhär var det med allt. ”Så lätt för dig som är arbetslös, du har ju så mycket tid”. Hon kunde aldrig se något positiv med sin egen situation, utan var alltid fast i att vara avundsjuk på alla andra och att endast kunna se det hon själv inte hade (för tillfället).

Nästan allt i livet har både fördelar och nackdelar, men om man hela tiden fokuserar på det negativa så kommer man aldrig vara lycklig.

”Ni har det bra ni som bor i lägenhet, ingen uppfart att skotta”, nej men bor man i lägenhet har man kanske heller ingen parkering gratis, ingen trädgård etc.

”Ni har det bra ni som bor i stan, ni kan cykla till allt, själv behöver man ta bilen”, nej men vi har avgaser, trängsel och allt är dyrare etc.

Det finns de som i exemplet som är extrema, som aldrig kan vara nöjda eller tillfreds. Men jag tror också att vi alla inte skulle ta skada i att öva mer på att vara aktivt tacksamma.

Skriva tacksamhetsdagbok tex där man varje kväll innan man lägger sig skriver ner tre saker man är tacksam över.

Saker som kan hjälpa mig få perspektiv när jag kört fast i negativa tankar

Om jag är avundsjuk på någons situation – skulle jag vilja byta liv med den personen? Än så länge har jag aldrig velat det med någon i hela mitt liv, vilket betyder att jag fortfarande har det bättre än alla andra genom att få leva mitt eget liv.

Om jag är bitter över något eller avundsjuk på något – vart kommer den här känslan ifrån? Är det en längtan inom mig jag inte vågar erkänna?

Om jag är missnöjd med livet/en situation – kan jag göra något åt det? Kan jag förbättra andra områden i livet så att detta område inte får så mycket utrymme?

Läsa citat, tex:

”Den friska har många önskningar, men den sjuka bara en – att bli frisk”

”lycka handlar inte om att få mer utan om konsten att uppskatta mindre”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *