Debetkort – en jämförelse

Debetkort – en jämförelse

Det har kommit många nya betalkort och ni har säkert sett dessa både en och två gånger hos diverse influencers. De som varit mest på tapeten är Rocker, Klarna, Lunar, P.F.C. och Revolut. Lunar hette tidigare Lunar way.

Varför har dessa då fått så stor uppmärksamhet? Jo, för att det är andra spelare än de stora bankerna som tagit sig in på marknaden för att utmana. Dessa är heller inte kreditkort utan debetkort. Det innebär att du handlar för pengar du själv för över till kortet. Klarna kanske kan ses som något av ett gränsfall i och med att du kan använda deras delbetalning.

Klarna med sitt fokus på att delbetala

Det alla korten har gemensamt är i alla fall att det inte finns någon årsavgift. De flesta människorna har nog ett betalkort som är kopplat till deras bank, med eller utan kredit. Dessa kort har en årsavgift på kanske 2-300 kronor och du får ofta ingen bonus på dina köp.

Alternativet är att skaffa kreditkort istället, där du antingen tänker som så att du kommer tjäna in så mycket bonus på dina köp att den summan överstiger årsavgiften eller att du väljer ett kreditkort utan årsavgift.

De korten jag kommer att jämföra och prata om idag är Revolut, P.F.C. och Klarna.

P.F.C. med sina budgetverktyg

Det skiljer sig lite hur du ”fyller på” dessa kort. P.F.C. och Rocker kan du swisha till. Revolut kan du föra över pengar till via bank eller ett annat bankkort (kredit eller debet). Klarna är knutet till ditt bankkonto, så det du handlar på Klarnakortet dras sen någon dag efter på ditt bankkonto.

I nedan tabell har jag sammanställt de största skillnaderna.

jämförelse debetkort

Ett viktigt påpekande är att det inte finns något valutapåslag på någon av korten. MEN att Revolut och Lunar har ett valutaväxlingspåslag på 0,5 % helgerna. Så du behöver då växla till rätt valuta på en vardag.

Alla korten lämpar sig väldigt bra på resan, men med den nackdelen att du inte kan ta ut hur mycket pengar som helst avgiftsfritt. Klarna har inte ens möjligheten att ta ut kontanter. Något jag hört folk göra är dock att de har både P.F.C. och Revolut på Resan och kan således ta ut 5000 kr kostnadsfritt. Korten kostar ju inget så det blir bara lite fler kort i plånboken. Sen Lunar kom som alternativ är detta dock oftast inget problem då du kan ta ut så mycket som 10.000 euro per månad. Med Rocker kan du ta ut 3000 kr per månad utan avgift (vare sig det är i Sverige eller utomlands).

Det enda kortet du får bonus/cashback på är Rocker, där får du 0,5 % tillbaka på allt du handlar.

Revolut och sin tjänst ”Vault” där du kan avrunda alla köp och spara mellanskillnaden

Jag hoppas att ni tyckte att denna jämförelse var bra. Har ni några frågor eller vill att jag utvärderar andra kort, hojta till!

Vill du skaffa Lunar så kan du göra det via den här länken:
Lunar

Vill du skaffa P.F.C kan du göra det via den här länken:
PFC (affiliatelänk)

Vill du skaffa Revolut kan du göra det via den här länken:
Revolut

Vill du skaffa Rocker kan du göra det via den här länken:
Rocker

Vill du skaffa Klarna kan du göra det via den här länken:
Klarna

Om du gillar detta inlägg kanske du också gillar:
Jämförelse av återbäring/cashback
Vad jag tjänade pengar på 2019

2 tankar på “Debetkort – en jämförelse

    1. Hej, som jag förstår det är inget säkert, utan trade-villkoren är under förhandling. Efter december 2020 kommer man i så fall se konsekvenser. Tror ingen vet hur det blir ännu dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *