Baksidan av det moderna samhället

Baksidan av det moderna samhället

Skogsbad

Igår var jag och åt finlunch med kollegorna och vi pratade om skogsbad – Shinrin Yoku. Det är en hälsotrend som innebär att du badar dina sinnen i skogen. Du blundar och lyssnar efter ljud som är nära och ljud som är långt borta. Du promenerar långsamt och försöker ta in allt du ser. Vad känner du för dofter? Öppna munnen när du andas för att förstärka doftupplevelsen. Vad känner du mot huden, hur känns barken på ett träd, mossan?

Det här var saker vi gjorde naturligt förr i tiden och nu har det paketerats om till en hälsoupplevelse som ska bota vår stress.

Mindfulness helt gratis

Vi lever ett stressigt liv, skyndar till bussen, slevar i oss maten för att sen hinna med vårt yogapass eller för att avbrytas mitt i knappandet på datorn av en notis från en app som säger att nu är det dags för en andningsövning.

Jag hade en kollega förut som gjorde allt långsamt. Han stressade aldrig. Det var inget medvetet koncept utan han var bara sån. En annan kollega skrattade först åt honom och sa att han hade svårt att föreställa sig att han någonsin till exempel kunde springa snabbt. Men efter ett tag började han fundera över vår kollega och sa att han egentligen var rätt smart. Man kan öva mindfulness i precis allting man gör. Man kan laga mat sakta så att det blir meditativt. Man kan öva upp sin acceptans med att bli några minuter sen och istället gå i en lugn takt, även om man kanske skulle hinna prick i tid om man småjoggade.

Tänk om man skulle sluta stressa i varje situation som man tror har en deadline eller tidspress? Man skulle aldrig rappa på utan bara fortsätta behålla lugnet? Man skulle inte försöka rätta till en situation som gått fel. Till exempel, du gick upp för sent. Konsekvensen du får ta är att du blir sen, istället för att konsekvensen blir att du stressar och ändå hinner i tid. Risken är nämligen stor att du inte korrigerar ditt beteende med att gå upp sent om det inte får en så stor konsekvens. Stressen kanske inte känns som en jobbig konsekvens men är på lång sikt kanske mycket farligare.

Jag minns en annan händelse som var lärorik när jag var liten och hade friluftsdag. Det var en tävling där man skulle ta en kopp och fylla med vatten och sen så snabbt som möjligt gå med koppen 15 meter. De flesta sprang och det fanns knappt något vatten kvar i koppen. Så för att fylla kärlet på andra sidan fick de springa flera vändor. En tjej gick istället helt lugnt med en fylld kopp och spillde inget. Hon behövde inte gå fler gånger och gjorde uppgiften på snabbast tid dessutom.

Mindfulnessmålarbok och spinningcyklar

Tillbaka till trivsellunchen med kollegorna igår. På tal om skogsbadet kom vi in på andra konsekvenser av det moderna samhället och hur vi går bort från sånt som förut skett naturligt. Min kollega tog upp mindfulnessmålarböcker och menade på att vi förr tog tid till att måla på papper eller andra kreativa utlopp och nu har vi slutat med det och blir så stressade att vi får köpa mindfulnessmålarböcker och färglägga mandalas tills vi är tillbaka i att andas med magen igen. Vi kan lika väl måla i vilken bok som helst menade han. Jag köpte en mindfulnessmålarbok i vintras för övrigt.

Jag började tänka på fler såna exempel på saker vi slutat göra i vardagen och därför får kompensera på fritiden. Vi gör inte fysiskt arbete och får lyfta vikter på ett gym. Energi som kunde nyttjas till att göra ett arbete som istället används för att underhålla våra muskler som annars skulle förtvina. Vi åker bil till jobbet och går på spinningpass på kvällen. Vi gör statiska rörelser i arbetet som leder till musarm, problem med stel nacke, rygg etc och får gå på akupunktur, massage och till en naprapat på fritiden.

Kommer du på fler exempel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *