Investeringar för dig som är över 50

Investeringar för dig som är över 50

Jag har fått en del frågor kring hur man ska tänka när man är 50-55 år och äldre vad gäller investeringar. Många populära konton har som mål att bli ekonomiskt fria före 30 eller 40 års ålder och det pratas ofta om att man ska börja i god tid. Men vad ska man tänka på när det inte är alltför lång tid kvar till pensionen?

Jag har frågat experter och insatta för att kunna hjälpa er att få lite fler synvinklar.

Hur vi ska tänka kring sparandet vid 50-55 år 

Shoka Åhrman, ekonom som just nu är aktuell med boken ”Så blir du rik i den digitala ekonomin” berättar om sin syn.

Många är av tron att de behöver minska risken i sin portfölj och sitt sparande markant vid den åldern. Det som glöms av är att man delvis har många år kvar till pensionen men också att man vid pensionsuttag har många år där pengarna fortfarande kan ligga kvar på aktiemarknaden.

Många har vid den åldern fortfarande flera år kvar i arbetslivet. Med bra lön och utflugna barn har man möjlighet att spara en hel del. Det som man ska ta hänsyn till är några andra delar som kan påverka hur mycket man fortsätter att spara men också vilken risk man vill ta.

Planera för ett framtida liv som pensionär med en eventuellt lägre inkomst men ungefär samma utgifter. Ta redan nu beslut kring amortering på huset så att boendekostnaden fungerar även med en lägre eventuell inkomst. (Beroende på belåning på huset)

Har ni tankar på att nästa generation ska få en del av kapitalet, anpassa då redan detta genom ett eventuellt sparande i en försäkring med rätt förmånstagare och anpassad risk för barn eller barnbarn

Har du planer på att gå i pension med en partner som är äldre än dig så behöver du planera det, att gå i pension tidigare, även om det bara är några år, har en stor inverkan på hur mycket du får ut i pension.

Ju längre du jobbar desto mer får du till pensionen. Att ”deltidspensionera” sig kostar rätt mycket.

Idag pratas det en del om förhöjd pensionsålder och om du arbetar inom de branscher där man kan ha svårt att arbeta längre eller gå i pension några år senare är det viktigt att man har med det i sin beräkning när man sparar redan idag.  

Sänk inte risken i sparandet för tidigt men utgå fortfarande alltid från din egen benägenhet till risk  så att du känner dig bekväm. 

Använd minpension.se för att planera pensionen och tänk på avgifter i de eventuella fonder du sparar i, minska stegvis risken i sparandet (pensionen) i takt med att du börjar närma dig pensionsåldern.

Många gånger låter vi känslor och våra tidigare erfarenheter påverka nya investeringsbeslut för mycket, även om förutsättningarna är annorlunda. Försök att ta investeringsbeslut utifrån aktuell information och läge, påverkas inte av tidningsrubriker och avvik inte från din långsiktiga plan.

Hur ska man investera när man är 55+?

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners berättar.

Det är förstås många saker som är lika när det kommer till investeringar oavsett ålder men visst finns det saker att tänka på för den som är 55+

1. Pensionen är ju förstås fokus för många i den här åldern och jag tycker att många väljer att gå ner i risk alldeles för tidigt i framför allt sitt pensionssparande. Även om pensionsåldern närmar sig så ska ditt tjänstepensionskapital generera avkastning långt efter din pensionsdag. Många borde här ligga kvar med en hög aktieandel även efter sin pensionering och inte börja dra ner på risken redan vid 55.

2. Boende. Boendet är ju ofta en stor del av en privatpersons investeringar och när man närmar sig pensionsåldern är det bra att fundera på hur man vill bo som pensionär. Ska du bo kvar i villan eller passa på att flytta till något annat boende? Klarar du kostnaderna för en villa, har du möjlighet att klara underhåll osv. Viktigt att tänka på att det kan bli betydligt svårare att låna pengar som pensionär då inkomsterna ofta sjunker.

3. Har du just fyllt 55? Det är hög tid att göra en pensionsprognos. Hur kommer din ekonomi se ut som pensionär? Det kan vara dags att tänka på om du ska öka ditt sparande, du har över tio år på dig vilket kan göra stor skillnad men det är också ett bra läge för att se över sitt kostnadsläge. Se till att förbereda dig för pensionen så kommer du kunna njuta när det väl är dags.

Börsprofilen ger sina råd

Marcus Hernhag, börsprofil som i höst kommer med en ny bok där han kommer behandla just den här typen av frågor ger sina råd.

Vill man leva på utdelningar inom en relativt snar framtid är det bättre att sikta mot 5-6 % i direktavkastning än 1-3 %. För kanske hinner man inte vänta på utdelningshöjarna utan får gå på högutdelare med sämre utdelningstillväxt istället.

Tradingentusiasten Nineambell

Carl Ekberg bedriver tradingsidan Nineambell där han delar med sig om information och kunskap.

På frågan hur man ska tänka kring investeringar när man är 50-55 och över svarar han.

När jag bedömer vilken risk jag anser vara lämplig tittar jag på två parametrar. Hur mycket pengar är det jag behöver och hur länge är det tills jag behöver dem. Ju kortare tid det är tills du behöver pengarna, desto mindre risk anser jag att du ska ta.

Om pensionen närmar sig och du snart behöver dina pengar kan det vara en god idé att dra ned på risken och investera lite mer säkert. Tänk indexfonder och någon globalfond. Det vore även bra att dra ned på stockpicking och att inte göra stora investeringar i förhoppningsbolag.

Detsamma gäller även om du redan idag är relativt nöjd med det kapital du lyckats samla. Det vore dumt att förlora halva ditt kapital för potentialen att bli lite rikare.

Har du lite längre kvar till när du behöver pengarna och vill ackumulera ett större kapital kan du ta en större risk. Vilken risk du bör ta handlar alltså inte om din ålder, utan när du behöver pengarna och hur mycket pengar du vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *