Investera i jämställda bolag

Investera i jämställda bolag

Innehåller annonslänkar för Avanza

Kvinnors investerande

Visste du att endast var nionde kvinna äger aktier, medan samma siffra för män är var sjätte?
Visste du att för varje hundralapp vi sparar investerar kvinnor 17 kr i aktier medan män investerar 29 kr? Fast forskning visar att kvinnor är bättre än män på att investera i aktier. All denna information hittade jag hos Framtidsfeministen som jobbar för att utjämna den här sneda fördelningen. Kvinnor behöver ta mer risk för chans till högre avkastning för en ekonomisk jämställd framtid menar hon.

Hur kan man investera i jämställda bolag?

Framtidsfeministen delar med sig av en massa matnyttig information på sin webbplats. Hon skriver utförligt om hur hon väljer de jämställda bolagen, där en av parametrarna är jämställdhet i ledningen där kravet är minst 60/40 %. Hon delar också sin jämställda portfölj på Shareville.

Innehaven i Framtidsfeministens portfölj

Kolla bara på den här grafen över hur utvecklingen för den jämställda portföljen gått. Den grå linjen är OMXS30, dvs ett index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Den gröna linjen är Framtidsfeministens portfölj.

Varför ska man investera i jämställda bolag?

Förutom bilden ni precis såg som visade på den jämställda portföljens prestation så finns det forskning som visar att jämställda bolag är mer lönsamma och presterar bättre på börsen.

En undersökning av Nordnet visade att de aktier som bankens kvinnliga kunder valde att investera i under 2018 gav bättre avkastning än männens. Kvinnornas standardportfölj presterade drygt 2 % bättre än männens.

Hur börjar jag?

Att starta ett sparande är inte svårt. Gå in på Avanza eller Nordnet som är de två stora aktiemäklarna och skapa konto. Börja smått och lär dig sakta om det känns läskigt i början. Ta hjälp av en kompis som redan är igång, börja följ konton som skriver om sparande och gå in och läs inne hos Framtidsfeministen.

Tänk dock på att du själv är ansvarig för alla dina ekonomiska beslut och investeringar. Ta beslut som är baserade på information du själv verifierat och satsa på en strategi som du tror på. Historisk avkastning är ingen garanti för hur den framtida avkastningen kommer att se ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *