Vad ska man odla i mars?

Vad ska man odla i mars?

Vad ska man odla i mars? Vad ska man göra i trädgården eller på uteplatsen i mars? Och vad ska man odla inomhus i mars?

Det är några av de frågorna jag tänkt besvara i det här inlägget.

Jag har ingen egen trädgård men jag har en liten uteplats och min svärmor har trädgård. Mamma har också inglasad balkong så det är nästan som ett litet växthus.

Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska odla på en inglasad balkong. I år har jag tänkt prova med tomater, paprika och djungelgurka. De har jag hört ska trivas i växthus.

Mitt mål är att ha ett eget landställe en vacker dag och jag tycker det är väldigt kul med odling, så jag försöker därför hänga med så mycket som möjligt och lära mig mer om allt som har med odling och plantering att göra.

I mars är det dags att beskära vissa fruktträd och buskar. Äppelträden har därför blivit av med alla vattenskott och syrenerna är nu nedklippta.

Ett mysigt och fint tips är att ta in de kvistar man skurit av och sätta i en vas. Man ska tydligen byta vatten helst varannan dag. Ljummet ska vattnet vara också. Förhoppningsvis drivs de då i blom. Annars är det fint med bara knoppar och gröna blad också tycker jag. Och så fint att blanda med snittblommor.

Har du inga egna buskar eller träd att beskära kan du fråga runt i villaområden eller så kan du hålla utkik när kommunen beskär. Jag har samlat en massa olika kvistar som jag inte har någon aning om vad de egentligen är för några. Kände mig träffad när jag läste någonstans att dagens människor kan känna igen mer än 50 olika företagsloggor, men knappt 10 olika inhemska växter.

Om tjälen i marken är borta kan man sätta ner sina hyacintlökar och amaryllislökar om man sparat de från i julas. Jag har inte satt ner mina ännu då det blev superminus helt plötsligt.

Jag har passat på att klippa ner allt på uteplatsen, och döm om min förvåning när jag såg att myntan från förra året tagit fart igen.

I mars är det är även dags att byta jord på inomhusplantor. På vissa har jag fuskat och bara fyllt på med nytt på toppen, men palettblomman China rose fick ett komplett jordbyte. Hoppas hon blir glad och växer en massa nu.

Ser ni att en planta ser lite halvdöd ut. Det trodde jag nästan också, men beslöt att behålla den och det ser ut som att den återuppstår nu! Peppar peppar! Det är en slags palettblad i alla fall.

Det är dags att förodla en del frön. Har du inte redan satt paprika och chili kan du göra det nu. Jag äter inte stark mat så jag kör endast på paprika.

Även purjolök, aubergine, persilja, växthustomat, timjan och rosmarin ska nu förodlas inne. Jag tycker nästan det mesta verkar vara dags att förodla nu när jag läser på baksidan av förpåsarna. Förodlar man före mitten på mars verkar det som att man behöver tillsätta extra ljus. Det har jag inte börjat med än. Får blir ett projekt för nästa år.

Jag satte jordgubbar redan i februari så det är klart. Jag skar bara av yttersta ”skalet” på jordgubben och satte i jord. Använde platsförpackningen jordgubbarna kom i som växthus. Om de tar sig planterar jag om dem sen.

Har totalt nu satt: jordgubbar, mynta, paprika, palettblad och tomater.


Beställde dessa fröer på odla.nu och självklart gick jag via refunder så att jag får återbäring. Är du inte med i refunder kan du få 50 kr av mig om du går in via denna länk.

När jag valde fröer utgick jag en hel del från näringsdensitet. Jag vill ju odla grönt som innehåller så mycket näring som möjligt. Ni kan läsa mer om näringsdensitet i detta inlägg.

Sen så valde jag lite annat som jag gillar också, som tomater, djungelgurka och minimajs. Hela ordern ser ni på bilden.

3 svar på ”Vad ska man odla i mars?

    1. Jag har börjat förså inomhus. Så kan jag bara ställa ut sen när det är tillräckligt varmt för det. Då får man ett litet försprång i alla fall 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *