Billig ost

Billig ost

Bäst-före-datum på ost

Häng inte upp dig på bäst-före-datum. Jag var på en ostprovning för ett tag sedan. Förutom att äta supergoda ostar fick jag lära mig mycket om just bäst-före-datum men även optimal förvaring av osten.

Den här ost-experten berättade att han inte höjt sina priser på flera år. Det var för att han ofta köpte ost som närmade sig utgångsdatumet. Många ostar smakar som allra mest då.

Han förklarade vidare att ostar lagras i flera månader, det enda bäst före datumet säger är att osten kommer smaka på ett visst sätt och därefter kan den smaka annorlunda.

Edamer är en ost som är extra lämpad att lagra länge i kyl. Viktigt att förtydliga att detta gäller oöppnade hårdostar. En öppnad ost håller sen sig bra bara någon vecka.

Mjukostar såsom Brie och Chevré ska du inte förvara inlindat i en massa plastfolie om du inte vill att mognadsprocessen ska snabbas på. Du kan istället förvara de i smörpapper eller bakplåtspapper så att de får andas.

Tänk också på att inte lägga andra ostar tillsammans med en mögelost och att inte använda samma kniv till mögelosten som till andra ostar.

Riv osten

Om din hårdost möglat kan du bara skära bort den mögliga delen och någon cm till i sömsmån. Du behöver inte slänga hela osten. Om mjukosten blir möglig ska den däremot slängas.

När det är så lite ost kvar att det knappt går att hyvla, riv ner den och spara i frysen. Riv även alla små stumpar som är kvar från ostprovningar och frys in. Ta fram vid tillfälle och använd sedan ostmixen till gratänger och pizzor.

Har du någon gång kollat kilopriset på riven ost? Det är ofta mycket dyrare än att köpa ost och riva själv.

Ibland är det billigare med ost i större förpackningar, då kanske du kan gå ihop med någon och dela. Eller så delar du upp osten i delar och river och fryser in det du inte hinner äta med en gång. 

Ost och miljön

Det kan vara bra att veta att osten har större miljöpåverkan än förpackningen, så tvekar du på att köpa tex färdigskivad ost av den anledningen så är det bästa valet i slutändan att köpa den ost du kommer äta upp.

Hushållsost är den populäraste osten och Arla det populäraste märket. Det kan vara bra då att veta att Arlas vanliga hushållsost är från Danmark men att den som heter jämtländsk hushållsost är gjord av svensk mjölk. Man kan se på symbolerna den röda kon och den blågula mjölkkannan att de är gjorda i Sverige och av svensk mjölk.

Arlas hushållost

Ost som present

ostogram kan man köpa många fina ostar på nätet. Jag tycker att ätbara presenter är väldigt bra då de inte bygger på prylberget hemma hos folk. Nu när många äter enligt LCHF och inte äter chokladkalender kan det vara bra att veta att de även säljer en adventskalender med ostar på ostogram. Man kan också köpa fina presentlådor med allt som behövs till en ostkväll. Är du sent ute med julklapp eller present till fars dag så kan du också köpa presentkort. För mer tips på ekonomiska presenter kan du spana in detta inlägg.

Adventskalender ost 2019

Om du gillade detta inlägg kanske du också gillar:
Matkostnad
22 tips på hur du kan spara pengar på mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *