Sömn, sömn, sömn
Månadens bok
Jag har som utmaning att varje månad läsa minst en bok på temat ”personlig utveckling”.
Denna månad läste jag boken ”Sömn, sömn, sömn” av Christian Benedict och Minna Tunberger.
Sömn är en så otrolig viktig del av livet. Vi sover ändå en tredjedel av våra liv. Alla vet att det är viktigt att sova men kanske inte varför.
Varför sover vi?
Sömnen är viktigt för att vi ska kunna återhämta oss men det finns också en rad andra coola anledningar.
Vi befäster minnen under djupsömnen. Vi har mer kreativa processer av minnen under drömsömnen. Sömnen tonar ner och avdramatiserar saker som vi upplevt under dagen. Ämnet amyloid beta peptid som lagras i hjärnan rensas ut när vi sover. Den främre hjärnbarken får återhämtning under drömsömnen.
Vad händer om vi inte sover bra?
Om vi bara sover 4-5 timmar per natt får vi kanske tillräckligt med djupsömn men inte tillräckligt med drömsömn. Om den främre hjärnbarken inte får återhämtning tar vårt känslocentrum – amygdalan – över. Det betyder att vi får sämre impulskontroll och blir aggressivare. Vi kommer att välja mer socker- och fettrik mat i affären och vi kommer helt enkelt ta sämre beslut då vi blir för känslostyrda.
Ämnet amyloid beta peptid som lagras i hjärnan och rensas ut när vi sover är farligt i för höga doser och är kopplat till alzheimers. Sömnproblem ökar också risken för cancer.
Vi blir mindre attraktiva när vi inte sover bra. Vi upplevs som mindre pålitliga och folk är mindre benägna att vilja umgås med oss.
Vi får sämre exekutiv förmåga när vi lider av sömnbrist. Det gör exempelvis att vi blir farliga bilförare. Motsvarande 1,0 i promille.
Vad kan vi göra för att sova bra?
Först och främst bör du se till att få en läkarundersökning så att det inte finns någon underliggande sjukdom som orsakar din sömnbrist. Män är i regel sämre än kvinnor på att besöka läkare.
Vi behöver ha en god dygnsrytm och den förstärks genom att vi utsätter oss för dagsljus på morgonen. En studie på ett sjukhus visade att det var avgörande hur nära fönstret man låg. De patienter som låg nära ett fönster sov bättre och tillfrisknade snabbare.
Jag hittade lite intressant information om fönsters insläpp av ljus beroende på storlek och placering. Där står det att ”ett högt beläget ljusinfall är effektivare än ett lågt, beroende på att det direkta dagsljuset tränger längre in i rummet. Det ljus som faller in nära fönstrets överkant är ungefär 4 gånger så effektivt som det som faller in vid fönstrets underkant i ett normalstort fönster. Ett högt och smalt fönster släpper således in mer dagsljus än ett brett och lågt med samma yta.”
Med det i åtanke är det kanske dumt att vi ofta har gardiner som täcker övre delen av fönstret? Det var bara ett sidospår.
Vi behöver vidare ha mörker på kvällen så att utsöndringen av melatonin sätter igång. Detta kan störas om vi sitter framför skärmar med blått ljus som liknar dagsljuset. En sak du kan göra då är att ändra inställningen på din telefon så att de blå tonerna filtreras bort. Eller så kan du se till att förlägga din tid framför skärmar på dagtid.
Det är också viktigt med när vi äter på dygnet. Vi ska äta mer under dagen och gärna inte under kvällen nära läggdags.
Fysiskt aktivitet förläggs också gärna till dagtid. En promenad på kvällen går bra men helst inte hård träning.
Slutligen är det viktigt med temperaturen i sovrummet. Dagstemperaturen och nattemperaturen bör skiljas och det ska då vara svalare på natten.
Det här är bara en bråkdel av all häftig information som fanns i boken så jag skulle verkligen rekommendera att du läser den. Kolla närmsta biblioteket!
Jag lyssnade faktiskt på den påOm du också vill testa på en prenumeration eller vill köpa boken så glöm inte att gå via en återbäringssida.
Om du verkligen inte gillar att läsa böcker så kan du också kolla någon av dessa videos: hjärnfonden eller urplay
Dock så blir det även om du ser dessa endast en liten del av innehållet i boken. Så för att vara tjatig så uppmanar jag igen att läsa eller lyssna på boken =)