Spara pengar på din hund

Spara pengar på din hund


Varför är hundens ekonomi viktig ?

Min hund är för mig som en familjemedlem så att jag skriver ett inlägg om att spara pengar på sitt hundägande betyder inte att jag inte köper det bästa till min hund – det handlar om att jag precis som med allt annat tänker till. Att ha koll på sin ekonomi när man har hund är otroligt viktigt. Man vill inte hamna där man står inför valet att bekosta en operation eller avliva hunden och att kostnaden ska behöva ha någon inverkan. Tyvärr är det ibland så däremot att olika omständigheter gör så att pengarna helt enkelt inte finns till. Då kan jag tipsa om att det finns flera fonder där man kan ansöka om pengar för sin hunds operationer. Till exempel Hundfonden, Bosses Hundhjälp ochSystrarna Panofsky

Spara pengar på veterinärskostnader

Först och främst behöver du ha en försäkring som täcker större delen av veterinärskostnaden. För att veta vilken som är billigast kan du jämföra hundförsäkringar. Jag skulle rekommendera att ringa de som brukar vara billigast då priset skiljer sig beroende på vart du bor, vilken hund du har etc. Moderna, Ica och Svedea är de som oftast ligger billigast i jämförelser.
Om man tänkt byta försäkringsbolag är det viktigt att tänka på att det kan medföra risker, såsom att nya försäkringsbolaget påstår att en skada redan fanns sedan innan etc.

Är det något som inte är akut som du undrar över kan du spara pengar på veterinärsbesök genom att använda appen firstvet. Det kostar inget. Jag har sett på en veterinärsklinik jag var på en skylt vid kassan där det stod på prislistan ”jag bara undrar… 199 kr”. Kolla upp så att det inte är samma principer kring rådgivning på din klinik.

En del kliniker propsar på en himla massa kringprodukter också, produkter som oftast är billigare att köpa någon annanstans. En del tycker också att du ska komma in för minsta lilla. Hitta en klinik som du känner förtroende för och som säger till när du verkligen bör komma in med hunden.

Är hunden lös i magen? Varför köpa dyr skonkost? Det är billigare att själv koka upp vit fisk eller kyckling med ris och ge hunden i små portioner. Fråga för säkerhets skull din veterinär om det går bra att göra egen skonkost istället. Jag har aldrig blivit avrådd det i alla fall.

Återigen, poängen är att tänka ekonomiskt och smart kring din hund och absolut inte göra avkall på hundens välmående. Jag går hellre en gång för ofta till veterinären än en gång för sällan, men på samma sätt som jag alltid ringer till 1177 vårdguiden för min egen del och lyssnar på deras expertråd till om jag bör besöka en vårdcentral, så rådfrågar jag alltid veterinären först.

Innan du köpt hunden

Adoptera en hund istället för att köpa en valp. Adopterar du en äldre hund sparar du in en massa pengar på att inte få halva ditt hem och garderob söndertuggade av kliande valptänder.
Tänk på att blandraser är billigare än rashundar och de har ofta färre problem med hälsan.
Vill verkligen betona här att det allra viktigaste är att man väljer en hund som passar in i ens liv. Är det en hund som farit illa kanske den kräver ett lugnt hem med en erfaren och kunnig hundägare. Är det en hund som kräver mycket motion och aktivitet så kanske det inte passar dig som inte har så mycket tid över.

Leksaker och mat

Först och främst. Jämför priser på det du tänkt köpa, så att du får en uppfattning om vad det bör kosta och var du kan få det billigast.
Köp sen på dig extra hundmat när det är bra pris.

Köp i andra hand. Finns både fysiska loppisar, facebookgrupper och vänner som köpt på sig för mycket, köpt på sig fel eller har hundar som vuxit ur sakerna.

Du behöver inte köpa mjukdjur för 199 kr i djuraffären, de kostar ca 15 kr på Ikea och bits sönder av hunden lika fort ändå. Mjukdjuren på ikea är inte mer giftiga eller har små farliga delar än hundleksaker då de är tänkta att de kan tuggas på av barn.

Du kan också skapa egna leksaker till hunden, tex kan du lägga in godisar i toalettrullar och stänga igen. Häng upp i ett snöre för ytterligare svårighetsgrad.

hund på vintern


Hunddagis och kurser

Hunddagis brukar ofta vara dyrt, kanske kan du sätta upp lappar i ditt närområde och kolla om det finns någon student eller pensionär som kan hjälpa till mot en billig peng.

Hundkurser är dyrt och Youtube är gratis. Det finns så mycket bra material, både på Youtube och i bloggar. Men är du som jag som vet med dig att det inte blir av om det inte är en schemalagd kurs så kan du hitta massa spännande kurser här. Du kanske har en kompis med hund som vill träna med dig annars. Är man två så brukar det lättare bli av. Du kan bli medlem i den brukshundsklubben som finns i närheten av dig och träffa många andra trevliga hundägare att träna med.

Hundböcker är också dyrt. Låna på biblioteket, köp second hand eller bytlåna med vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *