Varannan vatten

Varannan vatten

Något som oftast pratas om inom ekonomivärlden är livsstilsinflation. Att i takt med att vi tjänar mer börjar vi göra av med mer pengar. Vi höjer vår levnadsstandard och har därmed aldrig pengar kvar i slutet på månaden, oavsett hur mycket mer vi tjänar.

Jag tänker att det dels beror på att det är lätt att lägga sig till med mer/dyrare vanor bara för att man kan. Det blir lätt att man blir slösaktig när man har mycket av något.

Men jag tror att det också beror på att vi likt en missbrukare, hela tiden kräver en högre dos.

Min kollega berättade om en teori han hade om varannan vatten. Okej, det är ju en känd teori att dricka varannan vatten för att inte må dåligt dagen efter eller inte bli för berusad. Men, hans tolkning på det här var att det inte kommer kännas bättre än när du tar första glaset. Så istället för att tillbringa hela kvällen i jakt på att slå den där första känslan och tro att det ska bli bättre så tar du varannan vatten för att nyktra till, så att varje glas känns som det första.

Jag är ingen alkoholförespråkare alls, men jag tycker att konceptet är intressant att applicera på andra delar av livet.

När det varit sol fyra dagar i rad, uppskattar du inte solen lika mycket den femte. Om du äter ute varje dag anses hemlagad mat lyxig. Äter du hemma varje dag anses utemat lyxig. Inom ekonomi kallas det minskad marginalnytta. Ju mer du har av något desto mindre värd blir nästa enhet av det.

från creatly.com

Ett sätt att lösa detta på är att hela tiden öka dosen. När du inte längre blir nöjd av en bulle till kaffet tar du två. När en solsemester till spanien inte längre räcker blir det Maldiverna. Men till slut blir det väldigt svårt att toppa dina föregående toppar. Jag tror att det är sånt som får såna uberrika människor att ta till helt bisarra saker som att operera in en diamant i pannan, åka och skjuta lejon eller äta människokött.

Men jag tror att en annan lösning är just varannan vatten. Istället för att köpa en ny häftigare säng kan du tälta en vecka och komma hem och avguda din säng. Itstället för att gå på michelinrestaurang kan du äta falukorv i matlåda en vecka så känns kvarterskrogen på fredagen top notch. Jag tror att slutresultatet ändå blir samma och man slipper den där eviga jakten och sökandet efter nästa fix.

Happiness is just around the corner

Jag vet inte, men jag tror någonstans att det inte går att fuska sig till topparna genom att bara försöka klättra högre och högre. Jag tror att vi måste ”stå ut med” dalarna och acceptera att de behöver vara en del av livet. Att utan dalarna så kommer inte topparna heller. Vad tror du? Kan man ha det gött jämnt?

To see a candle's light, one must take it into a dark place. This is the same as to see the good and be grateful, one must compare and contrast it with something worse - not better! Picture Quote #1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *