Vilket sparkonto ger bäst ränta?

Vilket sparkonto ger bäst ränta?

innehåller annonslänkar

Förutom att man vill ha så hög ränta som möjligt så att ens sparpengar växer så finns det lite andra kriterier att betänka.

Man vill veta om det är fria uttag, eller hur ofta man får ta av sparpengarna utan att det kostar något.

Sen så vill man veta om det råder insättningsgaranti. Att ens pengar inte försvinner upp i rök om bolaget går i konkurs. Viktigt att tänka på att insättningsgarantin gäller upp till 950.000 kr.

Just nu är det som ger högst ränta med fria uttag och insättningsgaranti som jag kan hitta, sparkonto hos Komplett bank. Det ger 0,85 % ränta. Observera att de har ett minimibelopp på 30.000 kr.

Hos Avanza kan du få mer ränta om du binder pengarna. Se nedan för vilka nivåer på räntan beroende på hur länge du binder pengarna. Binder du inte pengarna så får du 0,65 % i ränta.

Avanza sparkonto+

Men ränta under 1 % är ju inte alls mycket? Riksbanken har som mål att inflationen ska ligga på 2 % per år. Då förlorar jag ju pengar varje år, dvs mina pengar minskar i värde varje år.

Ja, det stämmer. Alternativet är att investera i aktier och fonder där pengarna i snitt växer 8 % per år. MEN! Detta är ett snitt vilket betyder att ena året kanske dina pengar växer med 15 % och året därpå minskar de i värde med 30 % och tredje året ökar de 40 % osv. Man brukar prata om att det inte finns en period på 10 år då pengarna gått back på börsen och att det är mindre risk ju längre tid man kan låta pengarna vara på börsen. Men på kort sikt kan pengarna alltså gå ner i värde. Det betyder att pengar du behöver ha inom 5 år INTE ska vara på börsen då det finns en risk att dina pengar minskar i värde.

Sparar du till pensionen eller till någon annat som inträffar om mer än 5-10 år så kan du spara i aktier eller fonder.

Avanza är årets bank
Avanza vann även årets bank 2020

Jag köper mina aktier hos Avanza då de har en smidig plattform och mina fonder hos Savr. Det är helt kostnadsfritt att komma igång.

savr vinner årets prispressare
Savr vann årets prispressare 2020


Sparar du till insats till lägenhet eller har en buffert och på så sätt kan vilja ta ut dessa pengar inom några år så är det säkrast med ett sparkonto.

vilket sparkonto ger bäst ränta
Vilket sparkonto ger bäst ränta?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *