Den nya digitala världen

Den nya digitala världen

Det finns en sak som är så fantastiskt med den nya digitala världen. Det är att nästan alla i världen har samma möjligheter.

Var på en föreläsning där föreläsaren berättade att fler personer har en smartphone än som har en toalett.

Han hade varit på en skola i Indien och hjälpt dem med hur de skulle använda iPads i undervisningen. Skolan låg i en by långt ute i ingenstans enligt vad han beskrev och de hade halmtak. När de fått pengar för att bygga ett ordentligt tak hade rektorn tänkt. Vad ska vi egentligen med ett ordentligt tak till. Barnen är ändå bara här på dagtid. Så han tog pengarna han fått och köpte iPads istället. Barnen fick ta hem dem efter skolan och de fick i läxa att lära sina mammor att skriva på iPaden (de flesta var analfabeter). När mammorna i byn lärt sig detta kunde de jobba med att göra om text från analogt till digitalt. Det kom en kille från stan med tjocka buntar papper på morgonen och lämnade av och mammorna kunde skriva in all information så att den fanns digitalt. På eftermiddagen kom han tillbaka med en usb-sticka och förde över all information och sålde den sedan på stan. På så sätt hade rektorn inte bara förbättrat förutsättningarna för barnen i skolan utan han hade skapat jobb för mammorna och på så sätt hjälpt hela byn.

Den nya digitala världen är uppbyggd på algoritmer. På instagram gäller det att se till att så många som möjligt gillar, kommenterar, sparar och delar inlägget. Helst också så fort som möjligt från att du lagt upp bilden. Om inte tillräckligt många gör det bedömer instagram att det inlägget var dålig kvalitet och väljer att visa det för färre personer. Om någon ser din bild men inte gillar den, kommer instagram inte visa personen dina inlägg igen då de bedömer att du inte tycker det är intressant. Gillar du bilder på bilar kommer instagram ge dig ännu fler bilder på bilar. Vill du tjäna pengar på instagram kommer företagen också att titta på hur många som gillar och kommenterar. Facebook fungerar ungefär likadant.

Bildresultat för likes facebook parody

På bloggen är det viktigt att ranka högt i Googles sökningar. Vill du att folk ska hitta till din blogg måste du jobba hårt med att lära dig hur du kan ranka högt på Google. Du måste döpa bilden till en viss sak, du måste ha en viss rubrik, du måste skriva på ett visst sätt. Du måste få många kommentarer och andra måste omnämna din blogg på andra sidor runtom på nätet.

Om du gillar att skriva om något kan du inte bara lägga din tid på att skriva om det. Du måste också lägga tid på att marknadsföra dig. På ett sätt är det här väldigt rättvist, därför att alla har ju samma villkor.

Jag tror att många tänker att ”men varför bryr du dig om likes, kommentarer och så vidare”. Tja, om man lägger ner väldigt mycket tid på något och utelämnar sig så vill man gärna få feedback. Det känns ungefär som att föreläsa för en publik på flera hundra och alla sitter med armarna i kors och har stoneface och man har ingen aning om vad någon tycker. Hade jag endast skrivit för min egen skull så hade jag haft en privat dagbok som ingen hade tillgång till. Dessutom är algoritmerna uppbyggda på det sättet att om någon ser ditt inlägg, tycker att det var bra men bara inte gillar inlägget så kommer ju ingen annan se det inlägget. Att en person väljer att inte gilla påverkar därmed så att andra personer inte ens får se inlägget. Tänk de som lever på det här. Jag tror inte att de bryr sig om 10.000 likes eller 9000 likes för sitt ego. Det är hur de ska få betalt.

I den nya digitala världen får vi allt gratis. Vi ser fantastiska konstverk helt gratis. Vi får humor gratis. Recept gratis. Träningstips gratis. Juridiska råd gratis. Kärleksråd, råd om stress, hur vi kan bygga en veranda eller hur vi ska plantera tomater på bästa sätt. Kan knappt komma på någon kunskap som inte går att hitta gratis.

Men så fort som någon gör ett betalt samarbete rynkar folk på näsan. Jag förstår det också. Man vill inte bli inlurad och påtvingad reklam och man börjar tvivla på råden om vilken tomatsås som verkligen är den godaste eller vilket kreditkort som verkligen är bäst när någon får betalt för att säga det. Men hur kan det fortsatt vara gratis om pengarna inte kommer in någonstans? Hur ska någon kunna ta betalt för något som andra gör gratis?

Jag skrev om det här för att jag såg ett inlägg på instagram av Ekotipset som skrivit och bett folk gilla inläggen och inte bara spara och att även gilla sponsrade inlägg. Det passar också bra in att skriva om temat för att jag snart kommer med en intervju av en kille jag gick en utbildning med. Han jobbade som digital illustratör på ett företag. Men hade alltid drömt om att vara serietecknare. Så han sa upp sig och började på serieskolan i Malmö. Idag har han över 100.000 följare på instagram och gör fantastiskt roliga och bra serier. Jag hoppas att människor som han kan tjäna pengar på att göra det han gör! Även ekotipset förstås som har en viktig roll i att få oss alla att leva mer miljövänligt.

Vad tycker ni om den digitala världen med algoritmerna och spelets regler? Hiss eller diss?

Och ps, känn (ingen) press att kommentera din åsikt 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *