Matkostnad

Matkostnad

Innehåller annonslänkar för Matsmart och Middagsfrid

Jag har nu trackat mina matkostnader i 7 månader.

Det är svårt att räkna på ett bra sätt. Vissa månader har jag storhandlat på matsmart och bunkrat upp med krossade tomater. Andra månader har jag mest ätit av det som funnits i frysen och ätit hemodlat. Jag handlar mat till min mamma och till min kille. Jag handlar med mig fikabröd när jag blir bortbjuden. Jag bjuder över folk på mat.

Jag har ingen avsikt alls att dra ner på eller tracka något annat än mina egna matkostnader. Jag vill veta hur mycket jag själv äter för.

Så därför har jag börjat skriva ner vad det jag äter på en dag kostar. Jag delade det i mina stories på min instagram. Men jag har sparat bilderna här på bloggen för att ni också ska kunna få se.

Jag tror att många tycker att det är lite galet att sitta och räkna ut vad det man äter kostar, men det är väldigt vanligt att personer räknar ut hur mycket kalorier och hur mycket proteiner och kolhydrater de äter.

Jag har fått en hel del insikter redan. Tex kostar iskaffe 2 kr att dricka hemma, men skulle jag köpa det på ett café är det minst 35 kr. Är man lite businessminded kanske man direkt tänker ”vilken affärsidé med en sån vinstmarginal”. Det är inte mycket annat som är så billigt men säljs så dyrt vad jag kan komma på.

Hemlagad lunch kostar lätt 20 kr portionen. Orkar jag inte laga mat kan jag köpa en färdigrätt för ungefär samma pris.

Det här experimentet har gjort mig nyfiken på att testa andra saker såsom att äta alla måltider ute, att äta så billig mat som möjligt, äta mat som går så snabbt som möjligt, att bara köpa mat från nätet eller testa på matkassar. Jämföra de olika matkassarna som finns tänker tex dessa:

CityGross
Linas matkasse
Middagsfrid
Simple Feast
Årstiderna

Har ni några fler förslag? Kanske inte kommer testa på den dyraste matkassen från NK som levereras i en Alexander McQueen väska till det försynta priset 17.990 kr, men andra mer rimlig tips välkomnas =D

Vad tycker ni? Skulle ni tycka att det vore kul att se dessa typer av jämförelser? Eller har ni idéer på andra jämförelser ni skulle vilja att jag gör?

Om du gillade detta inlägg kanske du också gillar:
Billig ost
22 sätt du kan spara pengar på mat

4 svar på ”Matkostnad

    1. Oj, det var billigt. Jag brukar äta nästan hela den soppan själv, eller en macka till. Men tycker jag blir hungrig snabbt när jag äter soppa. Ärtsoppa är också billigt och jag tycker att det brukar mätta lite mer. Men det är väldigt olika det här med mättnad från person till person.

  1. Det sägs att den matprodukt man tjänar mest på att göra själv istället för att köpa färdigt är bröd. Hembakat är också mycket godare än köpebröd. Dessutom kan man själv styra över exakt vilka ingredienser man vill ska finnas med och andelen ekologiskt. Perfekt sätt att hålla koll på vad det är man egentligen äter.

    1. Håller med dig helt, hembakt bröd är typ det godaste som finns. Jag har ingen ugn hemma, men har testat göra egna tortillas med bara 2 ingredienser, sötpotatis och vetemjöl, som man sedan steker i stekpanna. Det blir helt galet gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *