Skydda dig mot bedrägerier

Skydda dig mot bedrägerier

Skydda dig mot id-kapning

För ett par år sedan råkade jag ut för ett bedrägeri. Jag jobbade som volontär utomlands och hade således inte så mycket post som skickades till mig. Att någon bytt min adress utan min vetskap märktes därför inte. Det som däremot märktes var när det helt plötsligt försvann 100.000 kr från mitt bankkonto.

Någon hade gjort ett falskt id i mitt namn, besökt ett postkontor utan kamera och begärt att få göra adressändring på plats. De hade sedan blivit kund i en bank på nätet (detta ska inte längre gå att göra). De fick nu koder och kort till den nya adressen (en postbox som inte gick att identifiera). Med den nya koden hämtade de bankid och kunde på så sätt komma åt mitt bankkonto.

Jag hade tur som fick tillbaka alla pengar och att alla lån som togs i mitt namn ströks. Men det var mycket jobb med att anmäla alla sms-lån och alla telefonabonnemang etc och jag fick åka hem till Sverige i 3 veckor bara för att ta tag i allt som skett.

Den här upplevelsen har fått mig att förstå vikten av att ha koll på säkerhet och att vara extra försiktig. Några av de tips jag kan dela med mig av kommer här:

 1. Ha en låsbar brevlåda så att ingen kan stjäla din post.
 2. Kom ihåg att banken aldrig ringer dig och ber dig ange koder eller använda bank-id. Om banken mot förmodan ringer, säg att du vill ringa upp själv och ring via växeln.
 3. Slå på notiser för Bank-id appen, så att du ser om någon laddar ner Bank-id från en annan enhet. Notiser slår du på i inställningar på mobil eller surfplatta.
 4. Ha koll på din kreditupplysning.
 5. Spärra för adressändring på skatteverket samt på svensk adressändring.
 6. Undvik öppna nätverk.
 7. Besök sajter med https i adressfältet.

När jag kom hem hade någon brutit sig in i min brevlåda. Även om den var låsbar. Men då syns ju det i alla fall att någon brutit sig in och man kan då spärra sitt personnummer hos UC.

Jag hade inte någon mobil eller Bank-id när jag var utomlands så jag kunde därför inte ha några notiser påslagna eller märka något. Men nu har jag självklart vidtagit alla åtgärder jag kan för att inte råka ut för något liknande.

Jag hoppas att någon kan bli hjälpt av mina råd!

3 svar på ”Skydda dig mot bedrägerier

 1. Jag undrar vad jag får via UC-tjänsten id-koll som inte redan uppfylls genom att alla som söker kreditupplysning redan måste sända en underättelse till mig per post eller i min e-brevlåda. Varför betala för det som är gratis?

  Kan även någon förklara varför jag bör ha en låsbar brevlåda om jag spärrat adressändring och använder e-brevlåda typ Kivra. Vad – konkret – kan då hamna i min brevlåda som är en risk för mig?

  1. Hej Jan-Olof och tack för din kommentar. Angående id-koll. Om någon skapat en annan mejladress i ditt namn, eller ändrat din adress så får du inte den underrättelsen. Har du dock spärrad adressändring så är risken för att någon har ändrat din adress nästan obefintlig och därmed är du kanske redan tillräckligt skyddad. Samma sak med låsbar brevlåda, har du redan vidtagit andra försiktighetsåtgärder kanske de fysiska breven inte blir lika känsliga. Tyvärr blir bedragarna bara smartare och smartare och hittar kryphål, så det skadar inte att vara försiktig. Oavsett så låter det som om du vidtagit många åtgärder redan med Kivra, spärrad adressändring etc.

 2. Wow, det låter obehagligt.

  Jag själv fick mitt kreditkort kapat via en sajt på nätet men att få sin adress ändrad låter obehagligt.

  Har fått försäljare som ringt och pratat om ID skydd men som jag förstår det så är det redan försent när ”skyddet” kickar in. Använder bara Kivra och hoppas på att jag upptäcker problemet i tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *