Ekonomiska presenter

Ekonomiska presenter

Dåliga presenter

Vad är en dålig present? Man brukar skoja om att ge bort ett trumset till någons barn för att jäklas med föräldrarna. Det finns kulturella regler också, en kaktus ger man inte bort i present. Vissa tycker att pengar och presentkort är tråkigt att ge bort och visar på att man inte ansträngt sig.

Sen finns det vissa saker som man inte ska önska sig i present också. Att önska sig pengar anses fult av många.

Jag minns när jag var liten och gick påskkärring med min bror. Vi plingade på hos en man som inte visste vad konceptet med påskkärringar gick ut på, så min bror sa att man brukar få en frukt eller godis. ”Man kan ge pengar också” fyllde jag i och fick snabbt en armbåge i sidan av min bror.

Det är något man fått itutat i sig sen barnsben, säg inte att du vill ha pengar. Allra helst ska du säga att du inte vill ha något alls. Och jag förstår helt varför vi lär våra barn det, men vilken sidoeffekt har det att vi lär oss att inte säga vad vi vill ha i present? För låt oss vara ärliga, de flesta kommer med presenter på födelsedagar/julafton/studentfirande och bröllop även om vi säger att ”jag vill inte ha något, är bara glad att ni kommer och firar mig.”

För att förtydliga så tycker jag genuint att det roligaste är att alla kommer och firar en. Presenter är absolut inte något jag behöver få. Jag säger det som en person som fyller år på sommaren och haft många barnkalas med endast två barn som gäster. Jag har vetat länge att det viktigaste är att det finns någon att fira med.

Är det tanken som räknas?

Men hur blir det när man inte säger vad man vill ha? Hur stora är oddsen att vi får saker vi vill ha? Vad blir det för konsekvenser när vi inte får det vi vill ha?

Jag tror att alla känner igen sig i att ha fått saker man absolut inte vill ha eller behöver. Ett schackspel med shotsglas som står och dammar i en hylla kanske inte låter lika mycket som ett trumset. Men det tar upp plats, det tar tid att damma. Det ska packas in och tas med när vi flyttar, och en vacker dag tar man tag i sig själv och bestämmer sig att man ska försöka sälja det på loppis eller skänka det till second hand och får lägga tid på att göra sig av med saken. Eller så tar man aldrig tag i det under sin livstid och istället får efterlevande ytterligare en pryl att bestämma vad de ska göra av.

Hur ger man någon det hen vill ha?

Om man inte vet vad någon vill ha, kan man ta reda på det genom att:

 • fråga personen direkt
 • Fråga personens närmre vänner eller familj
 • Försök med detektivarbete, gå runt med personen i affärer för att se om personen kanske pekar på något den vill ha. Titta i personens hem, märker du att personen saknar en bra kniv, ett rivjärn eller salladsbestick?

Om man inte vet vad någon vill ha och inte lyckas med stegen ovan, vad kan man då ge som INTE faktiskt riskerar att bli en börda för personen.

 • Blommor
 • Förbrukningsvaror
 • Presentkort
 • Upplevelser
 • Pengar
 • Aktier eller fonder
 • Bekosta något till festen

De första fyra punkterna behöver man kanske ha lite kännedom om personen för att de ska få kvala in på listan. Blommor finns såklart en risk att någon är allergisk, men det känns ändå som ett ganska säkert kort. Förbrukningsvaror kan vara matvaror såsom lite finare olivolja, vin eller ostar. Det kan också vara lyxigare handtvål, ansiktsmask eller doftljus.

Presentkort och upplevelser kan bli fel, men det värsta som kan hända där är att det inte utnyttjas. Det har på så sätt inte belastat personens energikonto eller tidskonto, det tar inte upp en massa plats i personens hem och det har inte haft en negativ inverkan på miljön. Upplevelser kan både vara en färdig upplevelse du köper a la vinprovning eller så kan det vara något ni ska göra tillsammans, tex gå ut och äta, gå på gröna lund, en pubrunda.

Pengar kanske känns extremt tråkigt att ge, men om du ger det tillsammans med blommor, eller om du ger pengarna öronmärkta till ett visst ändamål kanske det kan bli lite roligare? Man kan också vika pengarna på lite roligare sätt eller göra/köpa ett roligt kort till, eller skriva något fint från hjärtat.

Aktier eller fonder är en perfekt gåva, särskilt till ett barn, där det förmodligen hinner växa mycket tills det är dags att ta ut dem i pengar. Fråga om det kanske finns ett sparande redan, kanske vill du själv välja en viss aktie eller fond som du tror på?

Ett annat bra exempel om man inte vill ge pengar då det känns tråkigt är att bekosta något till festen. Till exempel kan man betala för studentmössan, laga en maträtt till festen eller köpa tårtan till kalaset. På så sätt kanske du hjälper till både med att ge personen mer tid på tidskontot och energikontot samtidigt som personen får mindre kostnader i samband med firandet.

Gratis presenter

Hur gör man om man inte har en enda krona på fickan, vad kan man då ge i present?

 • Sticklingar av blommor man själv har eller plocka en bukett utomhus.
 • Har du en talang som kan bli en present? En dikt, en tavla, en målning, en teckning, en låt, ett foto, en massage?
 • Du kanske kommer ha pengar i närtid? I så fall kan du ge bort något som händer längre fram.
 • Har du en tillgång den andra personen kan ha nytta av, tex låna ut din bil till studentfirande, låna ut din trädgård till kalaset, låna ut din lägenhet etc.
 • Tjänster. Passa hund eller barn. Hjälpa till inför och efter festen med städning, mat, dekorationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *