Hur blir man av med köpsuget?

Hur blir man av med köpsuget?

Utgå från dig själv

Först måste du lära dig om dina köpmönster. När är det du köper saker? När du är trött? Stressad? Hungrig? Ledsen? Uttråkad? Som en belöning, när du tycker att du är värd det?
När du tagit reda på det så är det lättare att sätta in åtgärder för att hjälpa dig stå emot.

Mål

Har du ett mål med varför du vill bli av med ditt köpsug? Till exempel att du inte har plats för fler kläder i ditt hem. Eller att du vill börja tänka mer på miljön? Eller kanske det allra vanligaste, att du vill spara pengar (till något)?

Se till att du har ditt mål klart och tydligt för dig. Alla pratar om smarta mål, dvs att mål ska vara Specifika, Mätbara, Accepterat, Realistiskt, Tidssatt.

Exempel på ett icke smart mål: jag ska spara pengar.

Exempel på ett smart mål: jag ska spara 10.000 kr på ett år.

Ständig påminnelse

När du har formulerat ditt mål och vet varför du vill bli av med köpsuget så kan du välja en bra bild eller text och sätta upp så den syns. Du kan ha den som bakgrundsbild på mobilen, som en post-it lapp på spegeln eller som en stor tavla i vardagsrummet.

Alternativ till konsumtion

Vad finns det egentligen för alternativ till att köpa?

 1. Se på det du har med nya ögon
 2. Laga
 3. Låna
 4. Gör (om)
 5. Byt
 6. Bortskänkes
 7. Vänta
 8. Gör något helt annat

Den första punkten att se på det du har med nya ögon. Vad innebär det i praktiken? Säg att du vill köpa en ny outfit till festen på fredag. Försök istället tänka på hur du skulle kunna använda det du redan har fast på ett nytt sätt. Kanske kombinera på ett sätt du inte gjort förut. Om du vill köpa något nytt till hemmet – möblera om istället!

Om det är något som gått sönder och det är därför du vill köpa nytt, går det att laga? Kanske till och med bara tillfälligt så att du kan skjuta fram köpet lite? Om din dator till exempel blivit slö, leta upp guider om hur du kan få den snabb igen.

Låna kläder av en kompis, låna böcker på biblioteket, låna en hammare av någon. Låna sen ut något i gengäld eller återgälda personen på andra sätt.

Gör själv eller gör om. Sticka vantar. Bygg en hylla. Sy om en t-shirt till en magtröja. Måla dina stolar en annan färg.

Byt! Ordna klädbytardagar. Ta sticklingar på dina växter och byt med andra. Det finns en hel del bytesgrupper på Facebook där du kan byta till dig det mesta.

Bortskänkes. Både i Facebookgrupper och på Blocket finns det mycket som skänks bort. Många andra har så sjukt mycket saker över att de bara vill bli av med det. Det är då du kommer in. Förutom saker så är det många som skänker bort frukt och bär mot att du kanske hjälper till att sortera undan lite rutten frukt. Det är även många som dumpstrar mat.

Om du trots alla tips känner att inget passar in, så vänta lite innan du handlar. Går det att avvakta bara lite till? Om du väntar finns chansen att behovet försvinner. Om du väntar ger du dig själv mer tid att tänka ut andra alternativ och att hitta det mest prisvärda alternativet.

Det sista, att göra något helt annat, är lite som att nypa sig i armen för att maskera hur ont det gör i knät. Om du skaffar dig andra sysslor och intressen som inte innefattar konsumtion kommer du att vara så upptagen med det att du helt glömmer bort att du ville köpa något.

Inspiration

Om köpsuget känns extra stort vid något tillfälle kan du kolla igenom dessa inspirerande bilder jag samlat ihop:

2 svar på ”Hur blir man av med köpsuget?

 1. Koppla pengarna till din tid är kraftfullt. Räkna ut hur lång tid det tar att tjäna in pengarna till det du ska köpa.

  En utelunch gör kanske att du bara får betalt 7 av 8 arbetade timmar… känns inte så bra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *