22 Tips på hur du kan spara pengar på mat
Det finns många tips på hur du kan spara pengar på mat så jag tänkte samla mina favoriter i ett inlägg.
1 Nuläge. Först och främst behöver du hitta ditt nuläge. Kolla upp hur mycket du lägger på mat på en månad. Dela upp i olika kategorier för att se hur mycket du lägger på just den kategorin. Tex kan du se hur mycket du lägger på halstabletter, läsk, godis, chips, färdigrätter, skräpmat etc. Sen kan du själv avgöra om du tyckte det var en rimlig summa du ville behålla eller om du vill lägga lite mindre på den kategorin. Om du inte vet hur ditt nuläge ser ut, kan du inte veta om du sparat in pengar eller inte.
2 Ät upp det du har. Det blir så lätt att man handlar nytt hela tiden. Ofta för att man är sugen på något annat än det man har. Men du har säkert en massa maträtter du kan laga om du kollar igenom kyl, frys och skafferi.
3 Räkna ut vad din måltid kostar. När vi sätter ett mål att sänka kostnaden på choklad så blir ju varje gång vi äter choklad också extra uppskattad. Det är inte helt fel att ha saker man unnar sig, men låt det vara ett medvetet unnande då och inte slentrian att du köper en kexchoklad i farten och ätit upp den innan du ens hunnit reflektera över det. För att ge ett exempel blir en chokladkaka för 10 kr varje dag 300 kr i månaden och 3600 kr på ett år.
Kolla upp vad de maträtter du brukar laga kostar per portion så att du får koll på vad som är dina lyxigare rätter och vilka som är budget. Ät sen de lyxigare rätterna mer sällan och njut av dem. Ibland kan man lära sig saker som att en rätt man bara lagar av gammal vana är rätt dyr och då kanske man kan byta ut den mot något godare men billigare istället.
4 Veckans reklamblad. Varje vecka har affärerna olika erbjudanden. Dessa kan du ladda ner på respektive affärs hemsida. Gå igenom dessa och se vad du bör passa på att handla i varje butik. Sedan anpassar du vad du ska äta beroende på vad som finns billigt att handla i en kombination med vad du redan har hemma.
5 Bunkra. Vissa saker kan du bunkra upp av när det är bra pris; torrvaror, konserver och saker som kan frysas in. Se till att inte frysa in 2 kg köttfärs i en klump, utan portionera upp det i mindre delar.
6 Handla rätt mängd. Köp inte saker bara för att det är billigt utan rannsaka dig själv om du kommer hinna äta upp det innan det blir dåligt. Det är inte ekonomiskt att köpa 2 broccoli för 10 istället för 1 för 8 om du inte hinner äta upp ena broccolin och får slänga den.
7 Släng inte mat. Laga inte för mycket mat och ta hellre två portioner än att behöva slänga. Försök att ha koll i kylen så att du inte har saker som snart går ut i datum längst bak i kylen. Många har en liten låda eller hylla i kylen anpassad för sånt som ska ätas snart så man inte missar det. Ha heller inte matrester i en ogenomskinlig syltburk som du glömmer bort och tror är sylt (något undertecknad nyligen gjorde).
8 Gå ihop och handla. Ett smart sätt att undvika att slänga mat men samtidigt utnyttja erbjudanden är att gå ihop med någon annan när du handlar. Då kan du köpa ett helt vitkålshuvud eller 2 kg ost och skära upp och dela mellan er. Stora förpackningar är ju ofta billigare. Du sparar även in halva bensinkostnaden om du åker bil. Och handlar du online sparar du in på frakten då den delas på två.
9 Laga från grunden. Lagar du maten från grunden blir det billigare än att köpa halvfabrikat. Det gäller inte bara köttfärssåsen utan även diverse såser och kryddblandningar. Kolla upp hur du gör din egen béchamelsås till lasagnen och din egen tacokrydda. Bakar du ditt eget bröd och gör din egen havremjölk finns många kronor att spara in.
10 Vegetariskt. Vegetariskt är ofta billigare, i alla fall om du inte köper köttsubstitut. Linser, bönor och ärtor kan du köpa i stora mängder och blötlägga. Du behöver inte bli vegetarian för det utan du kan ha en vegetarisk dag i veckan, eller dryga ut din köttfärssås med linser.
11 Odla. Du kan odla din egen mat för en billig peng. Sätt frö från till exempel paprika eller tomat som du köpt. Odlar du egna kryddor kan du hela tiden ha färska till hands. Det blir garanterat billigare än att köpa i butik varje gång.
12 Kort datum. Leta efter varor med kort datum som är billigare. På Willys är de märkta grönt med ”matsvinn”. Bröd kan frysas in och många grönsaker och kött likaså. Det finns även matsmart som bara fokuserar på varor som datumet snart går ut på som har väldigt fördelaktiga priser.
13 Jämförelsepriser. Kolla på jämförelsepriser på varorna. Ibland kostar 1,5 liter mjölk mer än 1 liter och tvättmedel i små förpackningar kan vara billigare än större.
14 Blindtest. Tänker du att coca-cola är godare än premier cola så därför betalar du hellre mer för den äkta varan? Be då någon hälla upp de olika dryckerna i ett glas och se att du verkligen vet skillnaden så att det inte bara är något du fått för dig. Detta trick lärde jag mig i en bok jag läste som heter ”växla ner” av Karin Lilja. I blindtester på lyxiga krämer och viner så är det sällan de dyraste som vinner. Så se till så du inte betalar extra för märket eller vanan. Det här går att applicera på allt såsom ketchup, saft, hasselnötskräm och kaffe.
Lite kul kuriosa är att jag gjorde coca-cola-testet på nyår med ca 8 personer, då var det en hel del olika colasorter, pepsi, premier, freeway, eldorado, light, max, original och inte en enda lyckades pricka vad de drack. De flesta trodde att Eldorado var den riktiga coca-colan.
15 Gå med i kundklubbar. Bli medlem i alla kundklubbar, då samlar du poäng och kan ta del av alla erbjudanden som gäller ”endast medlemmar”. Jag har kopplat medlemskapet till mitt kreditkort på Willys och Hemköp samt begärt digitala kvitton. Det gör det enkelt att kolla igenom priser när jag vill för att jämföra eller föra statistik och jag slipper spara papperskvitton på hög. På Coop kan man tyvärr inte koppla medlemskap till kortet men jag har aldrig med mig medlemskort utan använder mitt leg istället.
16 Student- och pensionärsrabatt. Coop har pensionärsrabatt på 5 % på tisdagar. Du kan ansöka om att bli ICA-student och få bättre priser, erbjudanden om halva priset och dubbla poäng. Kolla även mecenat och studentkortet för aktuella erbjudanden för studenter.
17 Appar. Exempel på appar som kan ge rabatt och gratisvaror är tex pressbyrån. Sen finns apparna Karma och TooGoodToGo där du kan rädda mat från caféer, restauranger mm till bra priser. Finns även på Espresso House, Waynes Coffee mm.
18 Erbjudanden. Det finns en hel del erbjudanden om gratisprodukter och rabatter som endast gäller en viss period. Ofta är det fördelaktigt första gången du utnyttjar en tjänst. Tex Smakbox som ger 15 produkter för 150 kr första gången du handlar. Linas Matkasse ger 20 % på matkassarna med koden NYKUND20 . Middagsfrid ger 300 kr rabatt för nya kunder.
Coop matkasse 200 kr rabatt med koden nykasse200.
Det finns även klubbar du kan bli med i såsom Findusklubben, där kan du samla poäng och hämta ut gratis mat.
19 Bli produkttestare. Du kan även gå med i olika testprogram såsom Smartson och Buzzador där du får testa olika matvaror kostnadsfritt mot att du ger en recension.
20 Dumpstra. Du kan också dumpstra mat. Det är något som jag själv aldrig gjort men någon som har gjort det skriver om det på bloggen dumpstringslyx. Det går i alla fall ut på att du tar mat ur containrar som affärerna slängt maten i. Det är mat som många gånger datumet gått ut på men även varor vars kartonger bucklats till etc.
21 Snabbmat. Även om du försöker planera för att laga mat från grunden så kan det hända att du helt plötsligt står där svinhungrig och inte orkar vänta på att en gryta ska bli klar. Då är det lätt hänt att man går ner och beställer pizza. Ha en del snabba rätter till hands för just såna tillfällen. Dessa färdigrätter kanske inte är så billiga, men det är billigare än att gå och köpa pizza.
22 Återbäring. Handlar du maten online så glöm inte att använda återbäringssidor.
Tyckte du om detta inlägg kanske du även gillar detta:
Har gjort ett helt eget inlägg om hur du kan spara pengar på ost.