Spara pengar på midsommar

Spara pengar på midsommar

I det här inlägget kommer jag att skriva om spartips kopplat till maten, din outfit, dekorationer, aktiviteter och traditioner.

Midsommar känns mer och mer som nyår, där förväntningarna är skyhöga och det känns som om alla andra gör något mer traditionellt.

Men, även om Leyla har en specialbeställd krans av rosor på sin instagrambild, så syns det inte att hennes pojkvän har stött på 7 av hennes vänner tidigare under dagen.

Och även om Nils firar i en röd stuga med vita knutar och åker vattenskidor och äter importerad caviar från Iran, så syns det inte att hans pappa ännu en gång drack alldeles för mycket och blev våldsam.

Comparison is the Thief of Joy | Wahl Media

Har du 200 personer du följer på instagram kommer det säkerligen vara någon som lägger upp bilder med en finare outfit, godare mat, finare omgivning, fler personer på festen, någon som spelar gitarr, bubbelpool etc etc. Vi kommer aldrig kunna konkurrera med den samlade bilden av vad alla andra tycks göra på sociala medier.

Warren Buffett Quote: The secret to happiness is having low expectations.

En sak som är helt säker är att hur lyckad midsommar du får inte behöver stå i proportion till hur mycket pengar du lägger ner.

Maten

Du behöver inte ha allt och göra allt. Dela upp matlagningen sinsemellan så slipper en person slava i köket, sköta all inhandling, receptleta och så vidare. Är det varmt kan maten bli dålig om den står framme länge. Man kan sätta kylklampar under serveringsfaten. Beställer du på nätet så är det billigare med Willys och Hemköp etc än mathem. Ska du handla mycket kanske det lönar sig att promenera bort till en större butik med bättre priser och sen ta taxi hem. Håll dig till listan och handla inte hungrig 😉

Om du har en väldigt tight budget, så försök laga något så att köttet/fisken inte serveras separat, för då går det förmodligen åt mer. Till exempel gör en paj, tunnbrödssnittar etc. Att köpa en hel lax blir mycket billigare per kg än att köpa rökt/gravad lax. Att köpa en köttbit blir billigare än att köpa tex skivad rostbiff.

Samma sak med jordgubbar, det blir billigare att göra en stor tårta med jordgubbssylt emellan och bara några jordgubbar som dekoration än att servera jordgubbar med grädde.

Var försiktig med: köp 3 betala för 2 och annan mängdrabatt. Om du bara behöver en burk rom eller bara en gräddfil och risken är stor att den andra kommer slängas – håll dig till planen och köp bara så mycket som behövs.

Dekorera med ätbara blommor eller annat du plockar utomhus gratis. Sånt som finns gott om utomhus nu är: fläder, tusensköna, löktrav och syren.

Baka bröd och dekorera med det du har. Finns massa designer om du söker på focaccia bread art.

från: Trendenser

Outfit

Det är inget konstigt att ha samma klänning/skjorta som förra året. Du kan plocka blommor och binda din egen midsommarkrans.

Dekorationer

Du kan dekorera så mycket med det som redan finns i naturen. Plocka blommor och ställ i en vas på bordet. Knyt fast blommor på glasets stam. Lägg blommor på servetten.

Från: Elle
Från: mormorsglamour

Aktiviteter

Gör femkamp av sånt som du redan har. Kasta en tennisboll på tomburkar. Hoppa säck. Skottkärra. Knyt ihop benen med varandra. Gör quiz/tipsrunda.

outdoor party games kids love for birthday
Frozen t-shirt race
car race summer game for kids
party games kids love, nature scavenger hunt

Traditioner

Midsommarnatten ansågs vara magisk enligt böndernas folktro. Gränserna mellan människornas värld och det övernaturliga ansågs vara tunnare. Läkeväxterna var mer potenta och man skulle samla dagg och baka bröd av för att få en bra skörd under året eller gå barfota i daggen för att bota sjukdomar.

Spådomar och varsel var vanliga och midsommar och andra högtider lämpade sig särskilt bra för att förutsäga framtiden. Plocka 7 eller 9 sorters blommor under tystnad och lägg under kudden så drömmer du om din blivande kärlek. Bryts tystnaden, bryts magin. Tystnad var ett vanligt inslag i bondesamhället – en markering att det är en rit som utförs. Antalet 7 eller 9 kommer från att ojämna tal uppfattas som magiska i många kulturer. Då jämna tal ses som mer vanliga och harmoniska.

Vissa sa även att man skulle klättra över lika många gärdsgårdar som antalet blommor man plockade. Detta sågs som en symbolisk gränsöverskridning mellan den vanliga världen och den övernaturliga.

Midsommarkransen skulle sparas och torkas. Om man sedan blev sjuk skulle man tända eld på kransen och ställa sig i röken så blev man frisk.

6 svar på ”Spara pengar på midsommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *