Debetkort – en jämförelse

Debetkort – en jämförelse

innehåller adlinks för Rocker och P.F.C.

Senast uppdaterat 5/6 2022

Det har kommit många nya betalkort och ni har säkert sett dessa både en och två gånger hos diverse influencers. De som varit mest på tapeten är Rocker, Klarna, Lunar, P.F.C. och Revolut. Lunar hette tidigare Lunar way.

Dessa är inte kreditkort utan debetkort. Det innebär att du handlar för pengar du själv för över till kortet. Dock har flera av dessa val att avbetala saker etc, dvs sånt som jag tycker man ska hålla sig borta från. Vi sparar ihop pengar först och köper sen, eller hur? =)

Alla korten är kostnadsfria, men det finns olika nivåer du kan betala för som ger dig fler förmåner. Jag kommer att prata om gratisversionerna. Revolut kostar en engångssumma om man vill beställa ett fysiskt kort, 129 kr kan det ha varit som engångssumma.

Alla kort har sina fördelar och nackdelar.

I nedan tabell har jag sammanställt de största skillnaderna.

* Ett viktigt påpekande är att det inte finns något valutapåslag på någon av korten. MEN att Revolut har ett valutaväxlingspåslag på 0,5 % helgerna. Så du behöver då växla till rätt valuta på en vardag.

Klarna

Ett kort som är smidigt på så sätt att du inte behöver sätta in pengar utan det kopplas direkt till ditt bankkonto och dras därifrån. För mig som tar ut data till ett excelark varje månad blir det smidigt att allt är samlat så på ett ställe. En annan positiv sak är att reseförsäkring ingår. Det negativa är dock att du inte kan ta ut pengar i bankomat. De använder visas växelkurs vilket har ett påslag på 0,27 %. Så de själva lägger inte något påslag men visa gör det.

Klarnas reseförsäkring

Revolut

Revolut använder interbanks växelkurs, dvs den kurs bankerna använder när de växlar mellan varandra. Det gör att Revolut är bäst att använda utomlands enligt mig. Dock så är det ett valutaväxlingspåslag på helgerna så man behöver se till att ha växlat pengar i appen i förväg då på en vardag.

Något annat bra med Revolut är att man kan runda av köpen uppåt och spara mellanskillnaden i ett valv. Det blir alltså som ett slags mikrosparande som man knappt märker av. Nordea har också detta och kallar det för Xtraspar.

Man kan handla krypto och aktier på Revolut, men det är inte fördelaktiga avgifter på krypto och det är inte isk/kf på aktierna. Dock har jag lite krypto på Revolut då man kan tjäna lite krypto genom att svara på en del frågor. Man får fler chanser om man svarar fel.

Beskrivning saknas.
Tjäna lite Polkadot (kryptovaluta) med Revolut

Rocker

Det enda kortet som ger bonus, du får 0,5 % när du signar upp dig, sen kan du få 1 % med gratispaketet om du lyckas värva en person. Man kan få mer bonus (upp till 10%) om man värvar fler, men då behöver man ha någon av de andra paketen. Rocker brukar också ha lite drives, tex sätt in 5000 kr och få 15 kr i bonus. Om du använder min länk får du 0,5 % bonus på alla köp samt 500 kr, det du måste göra ser du i bilden nedan.

P.F.C.

Jag använder inte extrakort men om man vill ha det så ser det ut som att P.F.C är det billigaste alternativet. Eventuellt kan man använda p.f.c. utomlands tillsammans med Revolut då jag hört att Mastercards valutapåslag inte är lika högt som Visas och P.f.c är det enda kortet som kör Mastercards växelkurs. Man får också 100 kr om man signar upp sig via min adlink.

Lunar

Lunar har bäst sparränta på 1,05 %. Vad jag sett så finns inte det någon annanstans där det också finns insättningsgaranti.

Varför inte använda sitt vanliga bankkort?

De flesta människorna har nog ett betalkort som är kopplat till deras bank, med eller utan kredit. Dessa kort har en årsavgift på kanske 2-300 kronor och du får ofta ingen bonus på dina köp.

Alternativet är att skaffa kreditkort istället, där du antingen tänker som så att du kommer tjäna in så mycket bonus på dina köp att den summan överstiger årsavgiften eller att du väljer ett kreditkort utan årsavgift. Men med kreditkort köper man ju först och betalar månaden efter. Då ligger man hela tiden en månad efter med ekonomin. Har man disciplinen så kan man förstås sätta in pengar i förväg på kreditkortet.

Så för att de är gratis och kan ha andra förmåner är min anledning att skippa det vanliga bankkortet. Sen om man reser mycket och hyr bil etc kan det finnas en fördel i att ha ett annat kort, man kanske till och med måste ha ett kreditkort för att kunna hyra bil, eller få självriskförsäkring. Jag har ett kreditkort för såna ändamål, eller om jag behöver det i jobbsammanhang.

Jag hoppas att ni tyckte att denna jämförelse var bra. Har ni några frågor eller vill att jag utvärderar andra kort, hojta till!

Om du gillar detta inlägg kanske du också gillar:
Jämförelse av återbäring/cashback

2 svar på ”Debetkort – en jämförelse

    1. Hej, som jag förstår det är inget säkert, utan trade-villkoren är under förhandling. Efter december 2020 kommer man i så fall se konsekvenser. Tror ingen vet hur det blir ännu dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *