Sparande och tankevurpor

Sparande och tankevurpor

Det finns många tankevurpor när det kommer till att vara ekonomisk och spara pengar. Det här är några av de som jag fallit för under åren.

Timlön

En av dessa är att inte vara medveten om arbetskostnaden i form av tid. Om du ska köpa en ny tvål och sedan lägger 15 minuter på att leta fram i vilken nätbutik den är billigast. Sedan kollar vilken återbäringssida som ger bäst procent så kanske du sparat 5 kr i slutändan. Det ger en timlön på 20 kr. Om du tycker att din tid inte är värd mer än så är det en bra deal, om inte, kanske du ska göra något annat med den tiden.

Överköpa

Det är 2 broccoli för 15 istället för 1 för 10, perfekt tänker du och slår till. Efter en vecka ser du att ena broccolin blivit möglig. Var medveten om hur mycket mat du äter och handla därefter. Det här gäller även tandkräm och annat som håller länge och reas ut ofta. Du kan med fördel investera dessa pengar på börsen så att de ökar i värde istället för att skapa ett minilager hemma.

Misskalkylera orken

Du ser att tomaterna säljs ut för 5 kr påsen, ”perfekt det kan jag göra en tomatsoppa av”. Sen ser du att skinkan säljs billigt för att den gått ut och du tänker genast ”Carbonara”, sen i mejeriavdelningen hittar du mjölk och filmjölk för en spottstyver och mums vad gott med scones och pannkakor.

När du väl kommer hem orkar du knappt plocka upp maten och än mindre laga något av alltihop.

Förblindas av prislappen

Du ser att de säljer ut spadar för bara 15 kr. Det är så sjukt billigt att du måste passa på. Väl hemma blir sambon tokig och undrar var du ska förvara en spade i en lägenhet och vad du ska med en spade till. Hur billigt något än är så är det dyrt om du inte behövde det i första hand.

Sila flugor och svälja kameler

Du klipper ut rabattkuponger för 5 kr ur tidningen men har en parkeringsplats på 800 kr som du glömt säga upp som tickar pengar varje månad.

Starta med de stora posterna som kostar mest pengar och där du kan göra störst besparingar först. Förhandla ned bolån, samla krediterna, se över försäkringar och bilkostnader. Om du sedan fortfarande har ork, tid och intresse kan du börja se över mindre saker som att skaffa klippkort på cafét.

Strunta i småutgifter

Någon som varit på Ikea och ser en uppsamlare till rivjärnet och tänker ”åh bara 20 kr”, sen en ny färgglad löpare ”bara 30 kr” sen 100 värmeljus, 2 paket servetter, en blomma och lite nya soffkuddar senare är alla de ”bara” uppe i en rejäl summa. 

Någon som medan man väntar i kön slänger in en ask läkerol och en energidryck i korgen. ”Bara 40 kr”. Gör du så varje dag blir det 1200 kr i månaden. Så trots att jag sa att man inte ska sila flugor men svälja kameler är det viktigt att få koll på vad som är flugor och vad som är kameler. Köper du småsaker på regelbunden basis blir de stora.

Sakna självinsikt

All reklam, alla erbjudanden, deals, system etc finns där av en anledning. Det är för att de fungerar. Det finns folk som köper mer choklad än vad de ”behövde” om de säljs med mängdrabatt. Det finns de som signar upp sig för en prenumeration för att få en välkomstpremie och sedan glömmer säga upp den. Det finns de som skaffar medlemskap i återbäringssidor och sedan börjar handla en massa saker bara för att det ”fanns en bra deal”. Det finns de som blir medlem i ”the fork” och börjar gå på fler restauranger så att det blir dyrare än vad det blivit utan att man samlade poäng.

Om du är en av de personerna som dessa kampanjer är gjorda för, dvs du vet att du lätt hamnar i fällan – håll dig borta eller hitta ett sätt att förhålla dig till det som passar dig. Till exempel med åtebäringssidorna kan man bara installera pluginet i webläsaren och handla som vanligt så kommer den själv meddela när det finns återbäring att tjäna på sidan du handlar.


En sak som jag måste hålla mig borta ifrån är alla erbjudanden som gäller godis, chips och läsk.. Det får inte vara ifred i skafferiet. Min konsumtion ökas till den grad att det inte längre blir värt den pengen jag sparat in på extrapriset. Jag är också svag för överraskningar, så fort det är ”hemliga lådor” måste jag hålla extra hårt i plånboken för att inte gå på knepet =D

4 svar på ”Sparande och tankevurpor

 1. Hej!
  Bra inlägg.

  Det gäller att inte fastna i att det blir billigare att handla.

  Tänk istället.
  Måste jag handla, då ska det vara billigt.

  Det finns sätt att utnyttja caschback, rabatter och rea. Men bara om det är något du vet att du måste köpa.
  Annars faller man lätt i fällan att köpa något, bara för att det var billigt.

  Mvh PB?

  1. Hej, tack så mycket! Precis, man får se till att utnyttja det till sin fördel och inte låta sig utnyttjas. Men jag tror i alla fall personligen att jag tyvärr påverkas mer än vad jag vill av konsumtionssamhället och allt det för med sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *