Att göra eller inte göra?

Att göra eller inte göra?

Jag skrev ett inlägg för en vecka sedan om hur jag fick insikt om att jag växlat upp mitt tempo lite väl högt.

Det är kanske inget nytt att jag i perioder känner att ”det är mycket”. Mitt jobb är väldigt säsongsbaserat och i vissa perioder är det mycket att göra och i andra perioder är det lite att göra.

Eftersom att jag i år bestämt mig för att lägga till en massa nya goda vanor så är mitt normalläge högre än vanligt. Från att förut ha plaskat med fötterna i ankelhögt vatten så har jag istället höjt upp nivån till att vada runt i vatten upp till knäna. När det då blir mycket på jobbet så att jag förut fick stå på tå för att ha huvudet över vattenytan så blir jag nu tvungen till att simma konstant.

Jag läste ett inlägg där någon undrade ”vad ska du ta bort för något i ditt liv? Du läste rätt; ta bort, inte lägga till.” Jag kände mig som en uppblåst ballong som hållts i av någon och sedan släpptes iväg och gjorde en liten piruett medan luften blåstes ut och sedan landade platt på marken. Det är en så enkel tes och jag vet ju att det appliceras på andra områden. Köper man ett nytt klädesplagg så måste ett annat ut. Varför hade jag inte tänkt på det när jag började lägga till en massa nya vanor?

Nog med ältande om varför jag inte kommit på detta tidigare. Det är bara att blåsa upp ballongen igen. Så, jag bestämde mig för att göra en lista på saker att INTE göra.

Än så länge står detta på min lista:

  1. Jag ska inte fokusera på andra.
  2. Jag ska inte springa andra personers ärenden.
  3. Jag ska inte städa.
  4. Jag ska inte sträva efter perfektion.
  5. Jag ska inte dricka alkohol.
  6. Jag ska inte välja kvantitet istället för kvalitet.

Den första punkten, att inte fokusera på andra är mycket kopplat till sociala medier. Jag följer konton som inspirerar mig och jag följer hashtags som inspirerar mig utifrån vad mina mål är och utifrån vart jag ska. Det betyder också att jag inte följer personer som lockar mig bort från mina mål eller som endast distraherar. För mig innebär det att jag till exempel inte följer resor, mat, utseende eller shopping. Jag följer heller inte mina vänner. Att jag inte följer mina vänner återkommer jag till i punkt 6.

Den andra punkten att inte springa andra personers ärenden är en viktig punkt för mig med medberoende-personlighet. Jag har svårt att säga nej och det är ungefär den allra jobbigaste punkten på min lista som känns nästan lika svår varje gång. Det handlar inte bara om att säga nej utan också att inte självmant ta på sig saker och hamna i gamla invanda mönster och fällor. Jag är inte den som bjuder hem folk varje gång, den som lagar maten vid varje tillställning eller den som handlar presenten varje gång. Det här är extra svårt vid tillfällen då jag ser någon annan ta på sig för mycket, till exempel någon som ensam står och diskar och plockar undan.

Den tredje punkten låter kanske lite konstig. Men om jag ska hålla rent hemma behöver jag lägga så sjukt mycket tid på det. Jag kommer inte städa saker som bara stökas ner igen på 5 sekunder. Jag kommer endast städa när det innebär en långsiktig förbättring. Till exempel att sortera skorna på ett sätt som gör att de inte varje gång hamnar i en hög på dörrmattan. När man är sambo med någon med diagnos tror jag att man måste sänka kravet på hur städat det kan vara om man inte ska bli tokig eller tillbringa all sin tid med att plocka undan. Jag vill gärna ha det städat hemma, men vill inte lägga en stor del av min fritid på att städa.

Den fjärde punkten är något som sparar otroligt mycket tid om jag följer den. Att gå igenom ett mejl flera gånger innan det skickas och vrida och vända på ordval som i slutändan inte får så stor skillnad i effekt. Att lägga tid på att leta upp den perfekta bilden som illustrerar min text. Tiden det tar att få något perfekt, att göra de där allra sista små justeringarna är ofta inte värt det.

Den femte punkten, att inte dricka alkohol är något som jag märkt på senare år att det tar så mycket av min tid. Varför det gör det är för att jag dagen efter blir så seg. Det gör också att jag sover sämre, och det gör att jag äter mer onyttigt.

Slutligen att inte välja kvantitet före kvalitet. Det kan i och för sig stå emot punkt fyra att inte sträva efter perfektion. Men jag har tänkt som så att istället för att ”umgås” med någon mycket, dvs kolla vad de gör på instagram och facebook, svara så fort de skriver något meddelande eller skickar någon rolig bild, så ska jag umgås med personen när vi väl umgås och vara mer närvarande där och då. Inte prata i telefon och samtidigt söka på något annat på nätet. Inga halvdana umgängen.

Vad skulle stå på din INTE att göra lista?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *