Alla hjärtans dag – presenttips

Alla hjärtans dag – presenttips

innehåller annonslänk till Truestory

Alla firar inte alla hjärtans dag. Många tycker att det är ett kommersiellt jippo, och jag vet vissa som säger att det var uppfunnet av blomaffärerna för att det ska tjäna pengar på överprisade rosor. Kan ha varit ett ex till mig som hade den åsikten, så romantiskt va?

Är man en person som inte själv uppskattar presenter eller såna här typer av högtider kanske man har svårt att förstå att det är viktigt för någon annan. Det finns en teori att det finns fem olika kärleksspråk.

Fysisk beröring

Gåvor

Tid tillsammans

Tjänster

Bekräftande ord

Teorin som psykologen Gary Chapman skrivit en bok om, är då att vi alla tar emot och visar kärlek på olika sätt, med dessa olika språk. Så om vi vill höra bekräftande ord, men vår partner inte är mycket för ord utan tycker att ”jag visar ju det varje dag i handlingar” så kan det ändå bli så att personen inte känner sig älskad om det inte uttrycks i ord.

Kanske känner du igen att du har haft partners med dessa olika språk, eller en partner som inte pratat ditt kärleksspråk med dig?

Så om man nu har en partner som har gåvor som kärleksspråk, måste man punga ut med massa pengar då på alla hjärtans dag? Nej, det är oftast tanken och ansträngningen som räknas.

Hur kan man ta reda på vad ens partner skulle bli glad för? Kanske fråga om personen kommer ihåg någon speciell present från barndomen, eller vad den bästa presenten från en kompis varit. Om man är uppmärksam på sin partners behov, önskningar och drömmar till vardags blir det lättare att snappa upp vad personen verkligen vill ha i present. Jag tror det kan vara en del av varför en present kan vara viktigt för många. Köper du en vampyrbok till någon som inte alls uppskattar den genren kan det kännas lite som ”känner du inte mig? lyssnar du aldrig på vad jag säger? är du inte så pass nyfiken på mig som person att du lägger märke till mina intressen i vardagen?”.

Har din partner sagt att hen är trött på sistone? Att det vore kul att hänga med vännerna en kväll? Då kan presenten bli en avkopplande dag på spa eller att du är hemma med barnen så hen får gå ut med vännerna.

Jag har samlat en del tips på presenter baserat på vad man har för kärleksspråk.

Tips på presenter

För den romantiske

 • Gör en film. Du kan skapa filmen genom att ta en massa filmsnuttar eller bilder, kanske kring ett tema, såsom alfabetet, eller alla månader på året. Det finns gratisappar, såsom imovie och clips. Du kan också bara skapa en presentation i typ Powerpoint och sen göra en skärminspelning. Jag har gjort detta förut och det var så uppskattat.
 • Gör en skattjakt med ledtrådar som leder till presenten. Ledtrådarna kan vara en karta, en bild, eller skrivna ledtrådar.
 • Skriv en saga om er relation, där du berättar hur ni träffades.
 • Gör en fotobok.

Till den som gillar fysisk beröring

 • Ge bort egengjorda kärlekscheckar, som kan lösas in mot en massage, fotvård mm.
 • Ha en kväll med fokus på sex. Lär känna varandras sexuella preferenser, kanske spela något spel.

Förutom de fem kärleksspråken finns också de fem sexspråken. Sensual, kinky, sexual, energetic och shapeshifter. Detta kan man se mer om på Gwyneths serie på Netflix ”Goop”.

För den som vill höra bekräftande ord

 • Använd en gammal kortlek och skriv på varje kort ett minne ni har ihop, eller något speciellt med din partner.
 • Ungefär samma tema men du kan skriva för hand 100 anledningar till att du älskar personen.
 • Några av de som skrev frisvarstexter till mig på instagram kunde man utröna hade ett kärleksspråk där de ville ha bekräftande ord. De skrev att de ville få handskrivna lappar runt om i huset, eller ett enkelt kort med en kärleksförklaring.

För den som vill ha tid ihop

 • Gör något kul ihop, gå ut och ät, gå och spela minigolf, ta en danskurs via youtube.
 • Gör något oväntat, typ tälta i vardagsrummet, sov på balkongen, åk pulka.
 • Köp en upplevelse från Truestory. Mellan 5-14 februari får man 20 % rabatt med koden: tidförvarandra
Exempel på upplevelser från Truestory

För den som vill ha gåvor

 • Ge bort något ätbart, tex choklad, ett lyxigt te, en fin olivolja
 • Många skrev också att sa att det var tanken som räknades, och de allra flesta skrev och sa att det räckte med en blomma.

För den som vill ha tjänster

Många skrev i frisvarstexten och sa att de ville att deras partner skulle vara den som bokade restaurangen, som handlade och planerade inför en romantisk middag. Någon skrev också och sa att hen kände att hens partner ”kom undan” med att bara köpa ett smycke, och hen fick stå för allt annat såsom matlagning mm.

I denna kategori fungerar ju även kärlekscheckarna, med koppling till tjänster, tex jag planerar och handlar maten, jag diskar, jag dammsuger etc.

Åtminstone jag fick en ordentlig insikt att väldigt få tycker det är viktigt att bli uppvaktade alls på alla hjärtans dag.

Jag la en hel del tid på att sammanställa data om alla hjärtans dag och även sammanställa alla svar kring alla hjärtans dag och hur ni röstat. Se nedan.

Hoppas att du kunde hitta något bra tips här och dela gärna med dig om du har något bra tips själv eller om du provar något av detta!

Kärlek <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *