Metoder för att nå sina mål

Metoder för att nå sina mål

Smarta mål

En metod för att sätta mål som många jobbar efter är SMARTA mål.

Specifikt

Mätbart

Accepterat

Realistiskt

Tidssatt

Om vi tar ett exempel ”jag vill spara pengar så att jag kan åka på en backpackingresa”. För att det ska bli specifikt behöver jag även specificera vart jag ska åka och hur länge. Det blir nu istället ”jag vill spara så att jag kan åka på en backpackingresa till Sydamerika i 3 månader”. För att det ska bli mätbart behöver vi veta hur mycket som behöver sparas. Hur mycket kommer denna resa kosta.

”Jag vill spara 60.000 kr så att jag kan åka på en backpackingresa till Sydamerika i 3 månader”.

För att det ska vara accepterat behöver du kanske se till att ditt jobb går med på att ge dig ledigt den tiden, eller att din partner eller familj är okej med det. Du behöver kanske se till så att detta kortsiktiga mål inte går stick i stäv med dina långsiktiga mål. Dessa smarta mål är en gång i tiden framtagna ur ett organisationsperspektiv där ett mål för en viss avdelning även måste kunna jacka in i företagets gemensamma plan framåt.

För att målet ska vara realistiskt behöver du sätta en ribba som är rimlig. Du ska inte bli utbränd och sönderstressad eller sätta så höga krav på dig själv att du tappar motivationen efter en vecka. Tidssatt innebär att du bestämmer dig för när i tiden detta ska ske och hur lång tid det ska ta. ”Jag vill spara 60.000 kr på ett år så att jag kan åka på en backpackingresa till Sydamerika i 3 månader”. 60.000 kr sparat på ett år innebär att du behöver spara 5000 kronor i månaden.

Ifrågasätta mål

Jag skulle vilja lägga till ett steg när vi sätter mål och det är att först ifrågasätta ditt mål för att ta reda på att det verkligen är precis detta som är ditt mål och att det inte finns några andra alternativa mål som du missat.

Till exempel, måste du verkligen åka till Sydamerika, Asien kanske är billigare? Nej, men jag vill lära mig spanska också säger du. Okej, men kan du kanske åka till Centralamerika istället och lära dig spanska? Kan du kanske stanna i ett land (det billigaste) och resa runt i det landet istället för att resa runt i en hel kontintent? Kan du kanske välja färre länder, eller andra länder? Kan du istället jobba under resans gång och därmed inte behöva spara några pengar alls/mindre pengar? Kan du hyra ut din lägenhet hemma och på så sätt delfinansiera resan? Gå igenom alla alternativ du kan komma på och bottna ordentligt i vad det verkligen är du vill innerst inne. När du gjort det kommer målet bara bli än mer attraktivt och du kommer veta till (så nära som) 100 % att det här verkligen är det ultimata målet för just dig. Det kommer också att hjälpa dig i stunder då du kanske misströstar och ditt långsiktiga mål känns långt borta och något kortsiktigt pockar på din uppmärksamhet.

Nöhra

Ett annat sätt för att sedan nå målet är att jobba med NÖHRA.

Nuläge

Önskat läge

Hinder

Resurser

Aktivitet

Du vet ju att du ska ”spara 60.000 kr på ett år så att du kan åka på en backpackingresa till Sydamerika i 3 månader” så du har redan ditt önskade läge. För att vet hur du ska kunna lägga undan 5000 kr per månad behöver vi titta på ditt nuläge. Vad har du för utgifter idag, och vilka kan vi skära ner på? Vad har du för inkomster idag och kan vi öka dessa?

Du kan ta hjälp av appen Tink eller Spendee för att se hur ditt spenderande sett ut historiskt. Vissa banker har också den möjligheten att visa vad du gjort av med historiskt.

Du kanske hittar att du lägger 2000 kr i månaden på att äta lunch ute. Du kan då börja med aktiviteter för att ändra på det genom att laga matlådor och ta med till jobbet. Efter ett tag springer du på en del hinder. Du är trött och orkar inte laga någon mat. Du glömmer matlådan och sen ska kollegorna gå till ditt favoritställe på fredagen. Tänk ut alla de här hindren som potentiellt kan tänkas dyka upp och fundera hur du på bästa sätt kan tackla dessa. Det är här du kan ta hjälp av resurser. Personer, strategier eller annat som kan hjälpa dig på traven. Det finns kanske böcker, bloggar, Ted-talks och poddar som kan hjälpa dig på traven. Du lär dig att storkok på söndagar är en strategi som många andra tagit till och du funderar på om du kan få en kollega på jobbet med på matlådespåret så att ni kan peppa varandra. Detta leder nu till nya aktiviteter.

Det du fokuserar på växer

För att hjälpa dig själv på traven är det bra att bryta upp målet i mindre delmål och mäta din framgång. Hitta sätt att fira att du uppnått dina delmål. Du kan hålla koll på din utveckling via bullet journals där du själv målar och fyller i, eller via appar som ”habit tracker”.

Enligt Seinfeld-metoden är det viktigt att fylla i varje dag du håller dig till din vana och du triggas då till att inte ”bryta kedjan”. Jag har gjort en sådan mall du kan skriva ut och fylla i.

Vissa skapar en dröm-tavla med inspirerande bilder som representerar målet och sätter den på en plats där den är synlig, som en daglig påminnelse. Du kanske hellre har målet som bakgrundsbild på mobilen.

Att prata eller inte prata om sina mål

Det här är en vattendelare. Vissa säger att om du berättar om ditt mål för andra så får du en falsk känsla av att ha åstadkommit något bara för att du har berättat att du ska göra något. Det menar man då ska minska chansen att faktiskt fullfölja det.

Det kan säkert skilja sig från person till person, men jag tror på att delge så många som möjligt. För det första finns det flera personer som kan hjälpa dig genom att veta att det är ditt mål. När du fyller år kanske du får resecheckar istället för biobiljetter då alla vet att du har resan i sikte. När någon ser en artikel om hur du backpackar billigt kommer de att skicka den länken till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *