Kvartalsavstämning

Kvartalsavstämning

Årets första kvartal har passerat. Precis som för ett företag kan det vara en god idé att stämma av hur Q1 har gått.

Sparkvot Q1 2019

Jag har haft som filosofi att spara 20 % av min lön så fort jag får den. Sen har jag bara låtit pengarna samlas och ibland lagt in lite mer i sparande. Men sen läste jag någonstans att precis som i ett företag är det viktigt att ha koll på sitt kassaflöde, så jag bestämde mig från januari att börja få stenkoll. Jag bestämde också att jag skulle sätta in alla pengar som var kvar i slutet på månaden på Avanza. Amorteringar har jag inte räknat in i sparkvoten då det är en avbetalning på ett lån. Mitt buffertsparande på 10 % räknar jag dock in. Har nästan 3 månadslöner i buffertsparande och brukar lite då och då ta pengar därifrån för att lägga in på Avanza. Förutom det har jag aldrig rört bufferten.

Utgifter Q1 2019

Min sparkvot har som ni såg ökat varje månad, och visst det beror på att inkomsterna har ökat pga bonusar från jobbet i både februari och allra mest i mars. MEN! Som vi ser i grafen har faktiskt också utgifterna minskat.

Utgifter livsmedel Q1 2019

Livsmedelskostnaden har också minskat månad för månad. Detta kommer ju inte kunna minska i all oändlighet utan till slut kommer jag kunna komma till något slags normalvärde. I livsmedel räknar jag in allt jag handlar på coop, hemköp och andra matbutiker. Så jag räknar även in disktrasor, tvättmedel och dylikt.

Jag har i Q1 2019 sparat 91 % av allt jag sparade under hela 2018. Det känns riktigt kul!

Förra året fick jag 226 kr i utdelning i Q1, och i år fick jag 633 kr.

Hur portföljens utveckling sett ut under första kvartalet ser ni nedan.

Portföljutveckling Q1 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *