Hur hänger mat, miljö och ekonomi ihop?

Hur hänger mat, miljö och ekonomi ihop?

Ät billigt och spara pengar

Det är ganska uppenbart att vi kan spara pengar beroende på var vi äter mat. Äter jag ute ofta blir det dyrare än att äta hemma. Vill du som jag ändå unna dig att äta ute på restaurang kan du läsa mer om hur man gör det billigt i detta inlägg.

Sen är det kanske för många uppenbart att vi kan spara pengar beroende på vad vi äter. Lövbiff är dyrt och snabbnudlar är billigt.

Jag vill absolut spara pengar på maten. Dock vill jag inte göra det på bekostnad av min hälsa eller miljöpåverkan. Även om kravmärkt kaffe är dyrare så tummar jag inte på det för att spara pengar. Även om grönsaker kostar en del så äter jag det till varje måltid.

Så för att sammanfatta vill jag äta: gott, billigt, miljövänligt och hälsosamt.

Chips, godis och läsk är gott men innehåller inte något som kroppen  behöver och det är inte så värst billigt. Men jag unnar mig det ibland, och det är ett medvetet val.

Är min frukost billig?

Hur medveten är jag när det kommer till exempelvis frukost?

Ibland äter jag kvarg med bär, ibland smoothie med proteinpulver, ibland bananpannkakor. Vilka av mina frukostar är egentligen billigast? Vilka är nyttigast?

Om vi tittar på en vanlig frukost här hemma; 2 skivor knäckebröd med tomat, ost och smör.

Knäckebröd 2 kr, smör 1 kr, ost 2 kr, tomat 4 kr

Tomat blir då det dyraste på mackan. Så jag tänkte; behöver vi äta tomater, är det inte mest bara vatten? Finns det kanske något bättre alternativ till tomat på mackan? Om det nu inte är så att man älskar tomater och tycker de är värda varje krona, utan kanske äter tomater av vana eller för att man har en tanke om att det är bra för hälsan så kan det vara intressant att se över.

Näringsdensitet på grönsaker

Jag sökte därför upp lite fakta om grönsaker och specifikt tomater. Vad jag hittade var att tomater innehåller mindre näring per kg än morot. Morot har vi dessutom i Sverige under vintern, det är billigare och bättre för vår miljö. 1 kg tomater har 24 gånger mer utsläpp av växthusgaser än morötter.

Hela listan med näringsdensitet ser du i bilden nedan

Bilden är tagen från denna sida där du kan läsa mer om näringsdensitet.

Har du koll på vad du äter till frukost? Vad som är det nyttigaste, billigaste och mest miljövänliga alternativet?

5 svar på ”Hur hänger mat, miljö och ekonomi ihop?

      1. Hej Aiman, tack för ditt svar. Det som händer är att vi påverkar miljön beroende på vad vi äter. Vill man då vara mer miljömedveten så bör man tänka på vad man äter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *