Odla i vinter

Odla i vinter

November, december och januari kanske inte känns som typiska månader man sysslar med odling. Men det finns ändå en del saker man kan odla och även skörda. Det är också en perfekt tid att tänka igenom vad som gick bra, vad som gick mindre bra och vad man ska göra annorlunda eller lägga till inför nästa säsong.

Vad kan du odla nu?

Har du inte testat groddar så är det ett kul sätt att kunna klippa en bit grönt till smörgåsen. Har du barn är det kul för dem att följa utvecklingen då det går ganska snabbt att se resultat. Man behöver inte ens jord utan det räcker med en äggkartong och blött hushållspapper.

Om man vill så lite inomhus, kanske kryddor eller sallad så kan man använda växtbelysning. Det finns smidiga små set man kan köpa, eller så köper man bara lampan och hänger upp själv. Det kan vara en kul hobby att syssla med i dessa mörka tider. Man får även ljus själv, så det blir dubbelt upp bra.

Hur ska man använda växtbelysning?

Förutom att odla kryddgrönt och sallad under vintern, kan man starta säsongen och så lite tidigare med hjälp av växtljus.

Man kan också använda lampor i enskilda växter. Om man har någon lite dyrare växt kan det vara värt att införskaffa om det skulle innebära att plantan annars dör och man måste köpa en ny.

Om man ska använda växtlampor finns det en del regler att följa, det ska vara 20 cm mellan lampan och växten. Sen så ska lamporna vara på mellan 16-18 timmar men sen släckta. Man kan köpa en timer, ställa in larm på mobilen, eller bara själv komma ihåg att tända och släcka.

växtlampa
Växtlampa

Torka växter och frön

Det jag gillar extra mycket är de blommor man kan ta frön på och odla igen och igen. Nu kanske de blommor du tagit in på tork är redo att pilla ut frön från. Mina palettblad inomhus blommar som bara den, och jag klipper av blomstängslen och lägger i fönstret på tork. Sedan kan man pilla ur fröna. Gillar ni palettblad kan jag verkligen rekommendera att köpa en påse frön istället för att betala dyra pengar för sticklingar. Jag har använt de fröna som heter Palettblad ’Masterblend Rainbow’. Sen tycker jag att det är kul att ha blommor som även är fina torkade. Blir så fint med bara en enda torkad blomma i en liten vas på handfatet. Är förstås superfint med en jättebukett av torkade blommor också, men jag har tyvärr inte så många som lämpar sig för torkning. Det är något jag behöver lägga till i samlingen.

Impecta har en hel lista med blommor och växter som är fina att torka för inspiration, så kallade eterneller. Du kan också köpa fröer till palettblad, smörgåskrasse, sallad, kryddgrönt och växtbelysning där.

Vad lever vidare även under vintern?

Det som fortfarande lever vidare och frodas av det jag odlat är persilja, grönkål, lagerblad och sallad. De har jag utomhus. Sen har jag precis tagit in rosmarin och mynta.

persilja
grönkål

Förra året så överlevde grönkålen, lagerblad och persiljan ute hela vintern. Men det var ju en speciell vinter med inte så mycket snö och kyla, så vi får se hur det blir i år. Grönkål har verkligen varit tacksamt att odla och det är perfekt att kunna klippa av lite till julens sallader och pajer.

Mina reflektioner och lärdomar

Det jag inte ska så nästa år:

Spenat, selleri, purjolök och lavendel. Lyckas inte med dessa så då är det bättre att ge plats åt något annat som går bättre.

Det jag ska så mer av:

Vattenmelon, de var så sjukt goda, och blev så förvånad att det lyckades. Jordgubbar, känns som det aldrig kan bli för många jordgubbar! Fler Zinnia och fler solrosor. Blev alldeles för få av dessa i år. Man kan ta frön av båda dessa, men det finns dessutom så himla många olika fina sorter och höjder och färger man kan köpa.

Det jag ska så tidigare:

Majs och pumpa.

Det jag ska lägga till:

Blommor som är fina att torka (pampasgräs, jättevallmo) samt Dahlia och pioner. Kanske också ett magnoliaträd. Paprika. Mycket bättre jord och näring och att binda upp bättre behövs. Börja tidigare och använda växtbelysning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *